Cytuj:
Cytuj:
...Kto mi zabroni korzystania z CB skoro kupiłem sobie je za własne pieniądze i potrzebuje je do pracy...
prawo kolego, prawo.
CB-radio służy do porozumiewania się w paśmie obywatelskim w celach (ja to nazwę) towarzysko-hobbystycznych.
jeżeli chcesz radio używać do pracy musisz wykupić częstotliwość w PAR-ze, jak powiedzmy firmy serwisujące instalacje gazowe, pogotowia, czy straż, oraz odpowiednie aparaty, które po odpowiednim przestrojeniu umożliwią pracę na takiej a nie innej częstotliwości.
z tego powodu, żadne radio CB nie może być "wpuszczone" w koszta firmy, czyli musi być kupine na osobę prywatną.
kolegę W1 DAMIAN-a odeślę do zamierzchłej historii PRL-u wtedy na tego typu sprzęt potrzebne były uprawnienia.
jeżeli takie coś spodoba się, jeszcze jest parę krajów na świecie gdzie tego typu wymagania są niezbędne: Kuba, Koera Płn, Białoruś itp. możesz wyjechać.
tylko jest jedno ale, zwykle ograniczenia nie dotyczą tylko jednej dziedziny życia, więc tam też są trudności z przemieszczaniem się nawet wewnątrz kraju.