Witam. W tym odcinku zaprezentuje pojazdy które przyjeło sie określać jako road train - wydanie europejskie. Są takie kraje na naszym kontynencie które dopuszczają dłuzsze zestawy drogowe niż mak. 18 m.
Tymi krajami są kraje skandynawskie i Holandia.
Dwa pierwsze zestawy to ciężarówka + naczepa na wózku typu dolly.
Pierwszy road train to DAF 95 XF.
Następny zestaw to Scania R w barwach firmy Finnforest.
Ostatni zestaw to Scania R w barwach firmy transportowej Rotra. Zestaw to ciagnik siodłowy + naczepa i przyczepa 2 osiowa.
Bardzo podobają mi się "pociągi drogowe" nie tylko w rzeczywistości, ale również, a może raczej przede wszystkim jako modele. Sam zastanawiam się nad kupnem jakiegoś dłuższego zestawu, który bądź co bądź będzie się wyróżniał spośród wszystkich modeli o "standardowej" długości. Twoje modele są warte uwagi. Mnie osobiście najbardziej podoba się Scania R TL "Rotra". Szkoda tylko, że Herpa nie zaakcentowała tylnych świateł w tym modelu. Jednak według mnie najciekawszy model Road Train Herpa dopiero wyprodukuje jako nowość na Marzec/Kwiecień - MAN TGA XLX "Fliegl".
A ja jakoś nie mogę się przekonać do przedłużonych zestwów w wykonaniu Herpy, choć bardzo mi się one podobają w skali 1:1. Powód jest jeden. Zestaw przedłużony według mnie najfajniej wygląda jako Low, i przeważnie w takiej formie jest fotografowany w prospektach czy katalogach, a Herpa nie wiadomo czemu takie zestawy robi jak narazie wyłącznie na normalnych kołach.
Twoje kolekcje modeli również są ciekawe. Modele zestawów 25,25 z herpy są naprawdę bardzo atrakcyjne. Dzięki za dokładne zdjęcia scanii finforrest, chciałem zobaczyć ją bardziej szczególnie. Możesz powiedzieć ile modeli liczy Twoja cała kolekcja?
Cała kolekcja liczy powyzej setki. Co do road train - narazie mam tego "az" 3 szt. - powoli sie rozkrezam w tym temacie. Daf - wiem, ze dziwnie wyglada z takimi felgami - taki model wyszedl z Herpy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 9 gości