wiecie gdzie mozna zrobic uprawnienia na maszyny budowlane ? najbardziej interesuja mnie dzwigi budowalane oraz walce lub maszyny wylewajace asfalt. nawet w polsce operatorzy tych maszyn zarabiaja bardzo dobre pieniadze nie wspominajac o zachodzie takze wydaje sie warte zainteresowanie tym tematem
Mój tata ostatnio ukończył taki kurs na rozściełacz(maszyna do rozkładania asfaltu), kurs robił w Częstochowie ponieważ jest to blisko mojego miejsca zamieszkania. Na kurs został wysłany przez zakład pracy, obecnie pracuje jako kierowca na niskopodwoziowych naczepach, przewozi maszyny, a jak jest dużo pracy na budowie to przesiada się na maszynę do rozkładania masy. Acha taki kurs jest w granicach coś koło 1300zł.
A późniejsze zarobki jak się kształtuja ? Słyszałem, że nawet w Polsce operator tej maszyny może dostać 8000zl, gdyż są masowo podkupywani przez zachodnie firmy, więc motywacja żeby zostać musi być spora )
To jest tak jak z kierowcami...
O niektorych plotki tez kraza,ze sa w stanie zarobic 8.000
Ale jest mnostwo takich,ktorzy zarabiaja 1.000
Zalezy co potrafisz,jakie masz doswiadczenie i gdzie trafisz.
Ale podejrzewam,ze jednak zarobki sa calkiem przyzwoite...
Pozdrawiam
Tzn. mój tata tyle nie zarobi, ponieważ firma dopiero teraz zaczęła się porządnie się rozwiać. Ale kiedyś był na zastępstwie taki operator ze swoim sprzętem z dużej korporacji który tyle zarabiał tylko że musiał się jeszcze rozliczyć bo był na samozatrudnieniu.
8000 zł miesięcznie to bzdura.
Ja śmigam po budowach i mniej więcej widze jak to wygląda mają więcej niż przy łopacie ale jak inni operatorzy 8 do 12 zł/godz.
A praca na rozścielaczu też nie jest taka piękna lepiej jest na walcach (przód-tył i to wszystko).
kursy robią Ośrodki szkolenia zawodowego
w Poznaniu to jest KANN na ul. Golęcinskiej przy szkole rolniczej oni robią wszystkie katygorie i mają sprzęt do szkolenia praktycznego, był jeszcze ś.p. pan Surosz ale po jego śmierci przejeła interes córka i niewiem gdzie teraz prowadzi szkolenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 67 gości