Cytuj:
ale wiesz słyszałem to od zawodowego truckera to myślałem że to prawda.
A co to, zawodowy trucker to jakaś wyrocznia? Niestety smutna prawda jest taka, że znaczna część kierowców nawet dobrze kodeksu nie zna, nie wspominając już o innych obowiązujących ich przepisach. Ale takie "kozactwo" odbija się na nich samych, bo już kilkukrotnie zdarzyło mi się rozmawiać właśnie z takimi "zawodowcami" co np. dali sobie wlepić mandat lub dali "w łapę" za coś, z czego spokojnie mogli się wybronić, jeśli tylko znaliby podstawowe przepisy.
Wracając do kategorii praw jazdy, to tak jak już powiedziano, kategorię E robisz do jednej z zasadniczych kategorii dotyczących konkretnych pojazdów. Przy czym jak masz C i zrobisz do tego C+E to literka E pojawi się również naturalnie jako B+E oraz D+E - oczywiście jeśli masz D lub będziesz je robił w okresie późniejszym.
Wszystko do wyczytania w kodeksie drogowym i młodych forumowiczów zachęcałbym, by w kwestii przepisów raczej tam szukali informacji, a nie opierali swojej wiedzy na mitach i legendach rodem z #19 czy parkingu - zwłaszcza jeśli chcą wyrosnąć na dobrych kierowców.