Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 10 mar 2007, 22:28

Litwa - winete kupowalem za zlotowki, placilem 33zl a w nastepny dzien 31zl to zalezy od kursu Lt. Przy wyjezdzie celnik moze sprawdza czy masz winete.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 mar 2007, 23:04

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tak mi tata napisal ze w Belgi tylko na granicy , a on jezdzi przez Belgie co tydzien
Ja tez jezdze. Na Beneluxy kupic mozna na granicy, jak i 2-3 stacje benz. przed granica, zarowno w Niemczech, jak i Francjii. Jak juz wjedziesz to nie wiem, teraz ponoc kupisz na SHELLU, a wczesniej trzeba bylo szukac urzedu celnego. I nie sa to winety na 24h, tylko wazne do godz. 24.00
Cytuj:
Jak to jest z tymi urządzeniami OBU typu tool collect. Czy to kierowca ma troszyczyc się o to, aby był wykupiony ryczałt w tym urządzeniu, czy leży to w gestii pracodawcy czyli firmy transportowej i to ona zapewnia wykupienie ryczałtu?
Kierowca musi pilnowac, czy urzadzenie pobiera oplaty i czy jest dobrze ustawione. W razie problemow musi zjechac na pompe i wykupic recznie oplate za przejazd.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 mar 2007, 23:07

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy, a moglibyście opisać, na czym polega ustawianie toll-collecta? Chodzi o masę i liczbę osi? Jeśli tak, to jak jest to wprowadzane do urządzenia? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 mar 2007, 23:46

Użytkownik

Użytkownik

dokladnie. Chodzi o mase i liczbe osi. To wprowadzone jest na stale, a nie przy kazdym wjezdzie, trzeba tylko uwazac, zeby przypadkowo nie przestawic np. podczas sprzatania. Ale potem w razie czego nie ma problemow z ustawieniem. Tylko nie mozna tego przegapic, bo BAG cie sciagnie po przejechaniu kilku zjazdow, a wtedy juz nie ma dyskusji...

Tytuł:
Post Wysłano: 12 mar 2007, 21:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 539082

Potrzebuje pewnych informacji jak jest z winetkami w Finladii, Szwajcarji, Wielkiej Brytani oraz Irlandii???Z góry dzieki za odp/

73!!!

Tytuł:
Post Wysłano: 24 mar 2007, 19:29

Użytkownik

Użytkownik

winiete placi się tylko za autostrady?? czy za zwykle drogi rowniez ??

[ Dodano: Sob, 24.03.2007, 18:37 ]
Czy w krajach zachodnich placimy winiete za korzystanie z dróg np. krajowych?? Nie chodzi mi tu o autostrady.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 mar 2007, 22:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
winiete placi się tylko za autostrady?? czy za zwykle drogi rowniez ??
I za autostrady i za zwykłe drogi płacisz :wink:
Cytuj:
Czy w krajach zachodnich placimy winiete za korzystanie z dróg np. krajowych??
W krajach zachodnich płacisz za autostrady :] Ale z tego co wiem Niemcy mają zamiar wprowadzić toll collect na drogach krajowych :/

Tytuł:
Post Wysłano: 13 kwie 2007, 18:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4107185

Ważne pytanie, jak z winietą u niemca na samego konia? czy wykupić na 2 osie? czy do 7,5 winieta nie obowiązuje? Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Proszę tylko o pewne info, najlepiej gdyby wypowiedział się Cyryl, lub ktoś, kto jest pewny ... dzięki jeszcze raz

r

Tytuł:
Post Wysłano: 20 kwie 2007, 14:30

Użytkownik

Użytkownik

witam!! możecie mi napisać jak to jest z tym toll-collect w niemczech gdzie ja to moge wykupić ile to kosztuje i jak sie tego używa ok dzieki!!

Tytuł:
Post Wysłano: 20 kwie 2007, 15:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
witam!! możecie mi napisać jak to jest z tym toll-collect w niemczech gdzie ja to moge wykupić ile to kosztuje i jak sie tego używa ok dzieki!!
Kolego euro81 tutaj znajdziesz informacje http://www.toll-collect.de

Tytuł:
Post Wysłano: 10 lis 2007, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Czy mogę jeszcze jechać na starej winiecie? znaczy nie mam jeszcze nowej ale mam starą nie wypisaną 7dniową mogę jeszcze na niej jechać?

Tytuł:
Post Wysłano: 10 lis 2007, 20:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Cytuj:
Szwajcarji, Wielkiej Brytani
Szwajcaria - z racji tego że, nie jest w UE, są odprawy celne. W każdym takim urzędzie stoi automacik do pobierania opłat. Wpisujesz stan licznika, czym jedziesz [zestaw, solo], wkładasz swoją kartę płatniczą [np. Shell'kę] i dostajesz taki bilecik. Na wyjeździe spisujesz stan licznika i dajesz kolesiowi w okienku. I wio !! Na pierwszym bileciku był zapisany nr. konta i sobie sami pobiorą ile trzeba - ale mauty są drogie.

Wielka Brytania - generalnie śmigasz sobie za darmochę :) Chyba że, masz płatny odcinek czy most [Toll] - to masz wyraźnie zapisane ... No i masz ewentualnie możliwość przejechania darmowym [zazwyczaj dłuższy i bardziej zaształowany :D]

Tytuł:
Post Wysłano: 10 lis 2007, 20:21

Użytkownik

Użytkownik

Wredny_Szaman Nie napisałeś o jaki kraj ci chodzi więc wnioskuje że pytasz o Polskę.
Odpowiedź brzmi: NIE możesz jechać na starej winiecie gdyż przy zakupie jest dziurkowany dzień, miesiąc i rok zakupu winiety.
Dodatkowo przy pierwszej lepszej kontroli zapłacisz co najmniej 200zł za niewypełniona winietkę.
Jeśli chodzi o kraje beneluxu to też nie możesz jechać na nieważnej winiecie gdyż tam przy zakupie podajesz na ile dni wykupujesz winietkę i d kiedy ma być ważna.
Przy czym nie życzę kontroli podczas przejazdu z nieważną winietką, gdyz z tego co słyszałem kary za brak ważnej winiety są dość wysokie.

Tytuł:
Post Wysłano: 10 lis 2007, 20:33

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi mi o polske ;)
ale ja mam nie wypisaną i nie dziurkowaną i wypisał bym ją sobie sam i przedziurkował i tak też nie mogę?

Tytuł:
Post Wysłano: 11 lis 2007, 15:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

Cytuj:
Czy mogę jeszcze jechać na starej winiecie? znaczy nie mam jeszcze nowej ale mam starą nie wypisaną 7dniową mogę jeszcze na niej jechać?
ale masz 'starą starą' - gdzie był tylko papierek i wpisywało sie długopisem rózne informacje

czy 'starą nową' - czyli zestaw naklejka + kupon kontrolny , ktore sie tylko dziurkuje

jeśli tą starą/starą, to od roku jest nieważna, one były ważne mniej wiecej do końca października 2006 /mowa o jednodniowych i tygodniówkach, na starych rocznych mozna było jeździć rok dłużej, czyli do października 2007/

jeśli nową to raczej nie powinno być problemow z użyciem ;)

Tytuł:
Post Wysłano: 12 lis 2007, 23:11

Użytkownik

Użytkownik

Mam pytanie czy samochodem ciezarowym 7.5dmc +przyczepa dwie osie i DMC 3.5 tj.11ton zestaw po niemczech mam placic za autostrady czy nie .
Dzieki wielkie za informacje.

Tytuł:
Post Wysłano: 13 lis 2007, 14:05

Użytkownik

Użytkownik

Ile aktualnie kosztuje winieta na okres 7 dni w Polsce?

Tytuł:
Post Wysłano: 13 lis 2007, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

> 12 ton, Euro 0/1 - 88zł

Tytuł:
Post Wysłano: 13 lis 2007, 14:58

Użytkownik

Użytkownik

do 12ton Euro 0/1 30zł
Euro 2 i wyżej 28zł