Mój ojciec posiada firmę produkującą wyroby metalowe. Chciałby kupić ciężarówkę o ładowności ok. 4t (dla ciekawskich- iveco eurocargo). Ma małe wątpliwości co do płatności, i stąd zapytanie do Was. Czy potrzebne są jakieś koncesje i pierdoły, zezwolenia za które trzeba zapłacić itp? Czy może lepiej kupić dwa mniejsze pojazdy?
Przy jeździe na własny użytek nie potrzebujesz koncesji. Ja osobiście proponowałbym do 3,5t, wtedy unikną byś zapotrzebowania na wykwalifikowanego kierowcę.
potrzebujesz wypis ze starostwa ze ciezarowka bedzie na uzytek wlasny (wozi go takze kierowca) oraz winiety. Tak mam napisane w podreczniku "Kierowca kat C,D"
potrzebujesz wypis ze starostwa ze ciezarowka bedzie na uzytek wlasny (wozi go takze kierowca) oraz winiety
To zaświadcznie jest przypisane do samochodu a nie do kierowcy, i jest chyba ważne na 5 lat. Kierowca wtedy nie potrzebuje kursu na przewóz rzeczy, ale auto potrzebuje własnie to zaswiadczenie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 34 gości