Cyryl, coś pomieszałeś...
wstęgi, to popularna nazwa modulacji SSB, charakteryzującej się wytłumieniem fali nośnej. Czyli najprosciej: moc z radia idzie dopiero wtedy gdy zaczynamy modulować (mówić). Najbardziej wydajna na CB emisja, bo cała moc idzie w przekaz tego co mówimy.
AM, to również modulacja wstegowa, ale z falą nośną. czyli max połowa mocy to nośna, reszta wytwarzana jest w czasie modulowania. Bardzo ważne jest zachowane proporcji między tymi dwoma składnikami. Dlatego z AM nie wolno przesadzić z podkręcaniem mocy, bo wtedy zaczyna :siadać: modulacja. Nasz głos staje się harczący i mało zrozumiały.
FM, to modulacja częstotliwości, czyli kodowanie informacji w fali nośnej przez zmiany jej chwilowej częstotliwości. zalecana jako powodująca najmniej zakłóceń.
co niektóre radia posiadają również emisję CW służącą do telegrafii
powyższe to emisje jakie moga posiadać radia CB.
co innego to bandy, czyli "czterdziestki". radia moga posiadać tylko jedną bandę, lub więcej. powiedzenie: daj raz w lewo/dół, oznacza zazwyczaj prośbę o zejście na czterdziestkę niżej od podstawy.
najbardziej rozbudowane radia mająpo 10 band.
ale pamiętać należy że legalnie nadawać można wyłącznie na podstawowej...
dziury międzykanałowe: odległość między kanałami to 10Khz. jest jednak kilka kanałó, gdzie odstęp wynosi 20Khz. mając w radio funckję +10khz, mozna skorzystać z dodatkowych 6 kanałów.
dziury między kanałowe znajdują się między kanałami:
3-4
7-8
11-12
15-16
19-20
dodatkowo mamy jeszcze kanał 1 bandę wyżej czyli 40+
Cytuj:
wydaje mi się, że Wrocław to duże miasto, ale zajętych jest tylko 4 góra 6 kanałów w jednej chwili.
zgadza się. ale łatwiej zmienić kanał dwóm czy trzem mobilom, niż kilkudziesięciu stacjom. po prostu tak jak kanał 19 jest umownie kanałem drogowym, tak w w-wie kanał 40 jest kanałem "bazowym". problem w tym że o umowności 19 wie cały świat, a o 40 w wawie niewiele osób