Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 22 maja 2007, 23:16

Użytkownik

Użytkownik

Poprostu szok :) bardzo profesjonalenie wykonana diorama:D

Może przyjedziesz z nią na Modell Truck Manie 2007?? warto pokazac to szerszemu gronu!!!

EDIT
Cytuj:
A o co chodzi z tym Sycowem? chetnie, ale zalezy od terminu
W tym roku MTM odbędzie sie 15-16 września w sycowskiej hali sportowej. Już niedługo opublikujemy wszystkie materiały na temat imprezy!
MTM to największa impreza dla modelarzy ciężarowych w Polsce i Europie Środkowej. Wszystko wskazuje na to, że ten rok stanie przełomowy, bo międzynarodowy. Koniec OT. Niedługo zaloże temat o MTM 2007

Bardzo proszę o kontakt Maxia...

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1605293

co do MTM jestem jak najbardziej za ale z tego co dowiedzialem sie od NobelEXC i Maxiu to skala H0 dopiero stratuje, wiec panowie do roboty z tymi swoimi makietami, bo nie chce byc jedynym przedstawicielem tego gatunku :wink: moze ktos zrobi plac budowy z Hochtiefem lub Max Boeglem lub jakias fabryke z roznymi cysternami Talke i Hoyer? Opcji jest wiele, wiec zachecam was do tworzenia takiego miniaturowego swiata, bo po skonczonej pracy to bardzo cieszy! Ja na swoja makiete moge patrzec godzinami zwlaszcza noca :U

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 12:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
fabryke z roznymi cysternami Talke i Hoyer
Trudno o jakieś ciekawe modele w tym malowaniu.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 12:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

DEL M.I. to byl przyklad! Czy inne modele nie sa ladne? Jezeli bedzie to fabryka typu Cargill we Wroclawiu, Anwil we Wloclawku lub Rokita w Brzegu Dolnym to laduja sie tam rozne firmy, poniewaz nikt nie ma wylacznosci! Sa rozne ciezarowki i rozne rodzaje naczep a tego w AWM i Herpa nie brakuje:

Np Rinnen, Freund, Bulkhaul, Anhalt i wiele wiele innych!

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 14:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Rokita w Brzegu Dolnym
W Brzegu Dln. to przeważnie można spotkać pojazdy z PCC Autochem lub STAR Polska a jeśli ma się szczęscie to Kaszyński/Rinnen a takich pojazdów Herpa nie robi. Ale dla kogoś kto ma doświadczenie zrobienie modelu w barwach PCC będzie proste jak budowa cepa. Wystarczy kupić białe solówki (volvo, scania, mercedes) oraz polerowane cysterny i zaopatrzyc je w odpowiednie kalkomanie i mamy flotę PCC Autochem.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 14:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

DEL M.I. czy Ty wiesz o co mi chodzi czy dalej bedziesz szedl w zaparte? Napisalem fabryka typu... wiec chodzi mi o tego typu fabryke a nie o to kto i po co tam jezdzi! Na parkingu Cargill stoja wszytskie firmy i jest tam duzo PAWTRANSu, wiec z Twojego myslenia wynika, ze jak nie ma modeli Pawianow to nie warto robic makiety?? :shock:

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 14:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jezeli bedzie to fabryka typu Cargill we Wroclawiu, Anwil we Wloclawku lub Rokita w Brzegu Dolnym to laduja sie tam rozne firmy
Twoje słowa, to Ci odpisałem ze w Brzegu nie jest tak kolorowo. Spotkać tam cos innego niż PCC Autochem jest bardzo ciężko. Wiadomo że trudno będzie odwzorować taki zakład jak Rokita na makiecie bo do tego trzeba mieć dokumentację zdjęciową i trochę pojecia o przemyśle chemicznym. W kazdym bądź razie ucieszył bym się bardzo gdyby ktoś podja się takiego wyzwania.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 14:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To mozna polaczyc sily, zadzialac w tym kierunku i zrobic cos "wielkiego". Niemcy daja rade, wiec dlaczego my nie mozemy sprobowac? Del, Ty masz cos wspolnego z Wroclawiem, bo mysle, ze z osob takich jak PJ, Max lub Nobel i inni :wink: ktos dalby sie namowic na taki projekt :roll:

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 14:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
bo mysle, ze z osob takich jak PJ,
Nie chce sie wypowiadac za nikogo ale z tego co wiem to kolega Paweł kolekcjonuje modele (są w idealnym stanie) wiec model bez np: lusterek raczej nie pasuje do czegoś
Cytuj:
"wielkiego"
:wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 15:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Del, Ty masz cos wspolnego z Wroclawiem
Już od jakiegoś czasu tam nie przebywam ale miałem okazje być kilka razy w Brzegu Dolnym. Taka makieta przedstawiajaca zakład chemiczny to jest naprawdę duże pole do popisu. Instalacje, zbiorniki, budynki trzeba robić tak aby nie były nowe jak to sie nieraz widzi na innych tego typu makietach. Wtedy nie ma tego uroku. Powinny być na powierzchniach odwzorowane ślady korozji, zacieków od chemikaliów. Potrzebna jest też spora ilosć cystern kolejowych jeśli chodzi o polskie wagony to wybór jest praktycznie żaden.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 maja 2007, 15:23

Użytkownik

Użytkownik

Wielkiego tzn wspólną makietę, do której każdy wykonuje pewna część?

Niestety obecnie nie mam na to czasu, a i zdolności też nikłe. No i tak jak ktoś napisał o PJ-Pauli, ja też nie montuję lusterek...

No ale jakby co, to zawsze mogę "wypożyczyć" modele np na MTM :>

Tytuł:
Post Wysłano: 25 maja 2007, 8:30

Użytkownik

Użytkownik

Nie wypowiadałem się na temat makiety Nikosia, dopóki sam nie zobaczyłem jej na żywo.

Całość prezentuje się świetnie. Oświetlenie placu dodaje dodaje tej makiecie dodatkowe punkty. Jak na pierwszą makiete jest ciekawie wykonana - z pomysłem (szczególnie kolesie grzebiący przy Magnumce). Oczywiście, tak jak napisał Petrzask ma swoje niedociągnięcia, ale lepiej jest coś robić tak jak się umie, niż nic nie robić i tylko gadać.
Co do modeli nie będe się wypowadał bo zdjęcia mówią same za siebie i każdy widzi co tam stoi :-)))

gratulacje :)

Ja napewno żadnej dużej makiety nie zrobię bo poprostu nie mam miejsca. Coprawda składam dźwig kontenerowy, ale dopóki go nie pomaluje (tu czyt. kupie farbe :) ) nic do przodu nie ruszy :)

Tytuł:
Post Wysłano: 25 maja 2007, 10:30

Użytkownik

Użytkownik

Masz rację PJ, dokładnie to samo pomyślałem że ta scenka z kolesiami grzebiącymi przy Magnumce wygląda bardzo sympatycznie i mocno dodaje uroku makiecie bazy Betza. To był bardzo dobry pomysł, jeszcze raz brawo dla Nikosa :!:
Pomysł budowy wspólnej makiety jest bardzo dobry, szkoda że jest niewielu chętnych do jego kontynuacji. Ja niestety miszkam zbyt dalko od Wrocka, więc nie mogę się dołączyć. Zresztą nie można trzymać wielu srok za ogony, a ja już jestem w trakcie budowy kolejnego segemntu makiety która "niby" jest makietą kolejową, ale na tym segmencie dużo miejsca będzie poświęcone pojazdom ciężarowym poprzez umiejcowienie tam fabryki ceramiki z magazynami , składu drewna z możliwościa rozbudowy o coś w stylu PGR lub dużego gospodarstwa rolnego. Może za rok, może za półtora będzie można zobaczyć efekt tych prac... :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 25 maja 2007, 20:40

Użytkownik

Użytkownik

Ja na swoja makiete moge patrzec godzinami zwlaszcza noca

..nie masz ciekawszych zajec noca??..

Tytuł:
Post Wysłano: 26 maja 2007, 0:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja niestety miszkam zbyt dalko od Wrocka, więc nie mogę się dołączyć.
I ode mnie również jest kawałek, bo z wielką chęcią bym pomógł.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2007, 12:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przedstawiam wam moj sposob na zabezpieczenie modeli (w tym wypadku dioramy) przed kurzem. Jest to bardzo praktyczny sposob, poniewaz "gablotka" jest zarazem biurkiem co zwieksza jej praktycznosc!

Obrazek

Dodaje 2 zdjecie Magnumki, poniewaz wielu osobom bardzo sie to spodbalo! Teraz zdjecie z innej perspektywy:
Obrazek

Zrobilem tez mala aktualizacje na stronie 1! Zapraszam! :roll:

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2007, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Geniealne! Codziennie spędzam ok 10h przy biurku, a gdybym zrobił podobny patent mógłbym pracując równocześnie cieszyć oko swoimi modelami :wink: .
Czy możesz dokładnie opisać jak wykonałeś tą "gablotę"? To powinno zainteresować wiele osób...

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2007, 14:10

Użytkownik

Użytkownik

Ja bym nie mógł mieć takiej makiety jako biurko. Gdy miałbym się uczyć raczej nie mógłbym się skupić :D Zamiast czytać książkę wpatrywałbym się ciągle w te cudo :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2007, 14:25

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem czy umiałbym się skupić na czynności jaką miałbym przy takim biurku wykonywać. :wink:
Ale patent bardzo interesujący. Podłączam się po prośbę Przemka, abyś przybliżył nam nieco wykonanie tej gablotki.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 cze 2007, 15:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Gablotka to moj pomysl i "projekt" ale wykonala ja firma Light Plastics Wroclaw! Na poczatku chcialem, zeby biurko mialo jeszcze jakies polki na ksiazki lub gazety ale gdy zobaczylem nogi (rurki) od razu zmienilem zdanie. Gablotka otwierana jest z gory co ulatwia prace przy dioramie. Wydaje mi sie, ze nie ma w tym nic trudnego jesli ma sie odpowiednie narzedzia. Plexiglass jest o tyle fajnym materialem, ze mozna formowac go jak sie chce, co tylko zwieksza oryginalnosc takich projektow!