no tak ale nawet jak będe miał umowe o prace? gdzie moge znaleść więcej informacji na ten temat? bo jedyne co znalazłem to chat
http://etrucker.pl/aktualnosci-2007/esp ... dusem.html
a tam gość są dwie ważne sprawy
1
"Pazdz: Ostatnio podczas kontroli ITD w woj. pomorskim inspektor powiedział mi, ze jezeli mam własną działalność i nie mam ukończonych 21 lat, a prowadzę ciężarówkę pow. 7?5 t. dmc, to itd nie ma prawa nas za to ukarać." na co inspektor nic nie odpisał
a druga że moje pytanie to tylko wykroczenie...
dlaczego jest tak że w umowie AETR jest tak
Cytuj:
1.
Minimalny wiek kierowców przydzielonych do przewozów towarów jest ustalony :
1.
dla pojazdów, łącznie, gdy taki przypadek ma miejsce, z przyczepami lub naczepami, o dopuszczalnej masie całkowitej mniejszej lub równej 7,5 ton, na ukończonych 18 lat;
2.
dla innych pojazdów, na :
* 21 ukończonych lat lub
* 18 ukończonych lat, pod warunkiem, że zainteresowany posiada świadectwo kompetencji zawodowej, uznane przez jedną z Umawiających się Stron, stwierdzające ukończenie szkolenia dla kierowców towarowych przewozów drogowych. Umawiające się Strony będą się wzajemnie informować o minimalnym krajowym poziomie szkolenia obowiązującym w ich państwie i innych stosownych warunkach, dotyczących kierowców przewozów towarowych, zgodnie z postanowieniami niniejszego Porozumienia.
co by wynikało że jak podpisuje umowe to pracodawca się godzi na te nieukończone 21 lat...
a przepisy w polsce mówią co innego...