Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 cze 2007, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
Co mi może groźić jak mnie złapią autem do 12t, a co może groźić pracodawcy?
zaznaczam że mam ukończone wszystkie kursy : na przewóz rzeczy, psychotesty, i badania lekarskie, wszystko do przyjęcia jako kierowca z wyjątkiem wieku.

a może jest jakiś kruczek prawny że jak się ma działalność lub jest się współwłaścicielem i jeździ się na usługach żeby ten chory przepis ominąć...

Pozdrawiam

Tytuł:
Post Wysłano: 24 cze 2007, 17:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

Tobie kolego moze grozic mandat bodajze w wysokosci 500zl i pracodawcy rowniez mandat i jezeli sie nie myle w takiej samej wysokosci. Jak zlapia Cie tak pare razy to pracodawcy zostanie zabrana licencja.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 cze 2007, 18:42

Użytkownik

Użytkownik

no tak ale nawet jak będe miał umowe o prace? gdzie moge znaleść więcej informacji na ten temat? bo jedyne co znalazłem to chat
http://etrucker.pl/aktualnosci-2007/esp ... dusem.html
a tam gość są dwie ważne sprawy
1
"Pazdz: Ostatnio podczas kontroli ITD w woj. pomorskim inspektor powiedział mi, ze jezeli mam własną działalność i nie mam ukończonych 21 lat, a prowadzę ciężarówkę pow. 7?5 t. dmc, to itd nie ma prawa nas za to ukarać." na co inspektor nic nie odpisał
a druga że moje pytanie to tylko wykroczenie...

dlaczego jest tak że w umowie AETR jest tak
Cytuj:
1.

Minimalny wiek kierowców przydzielonych do przewozów towarów jest ustalony :

1.

dla pojazdów, łącznie, gdy taki przypadek ma miejsce, z przyczepami lub naczepami, o dopuszczalnej masie całkowitej mniejszej lub równej 7,5 ton, na ukończonych 18 lat;
2.

dla innych pojazdów, na :

* 21 ukończonych lat lub
* 18 ukończonych lat, pod warunkiem, że zainteresowany posiada świadectwo kompetencji zawodowej, uznane przez jedną z Umawiających się Stron, stwierdzające ukończenie szkolenia dla kierowców towarowych przewozów drogowych. Umawiające się Strony będą się wzajemnie informować o minimalnym krajowym poziomie szkolenia obowiązującym w ich państwie i innych stosownych warunkach, dotyczących kierowców przewozów towarowych, zgodnie z postanowieniami niniejszego Porozumienia.
co by wynikało że jak podpisuje umowe to pracodawca się godzi na te nieukończone 21 lat...

a przepisy w polsce mówią co innego...

Tytuł:
Post Wysłano: 25 cze 2007, 15:49

Użytkownik

Użytkownik

Przewoźnik drogowy będzie mógł zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
ukończyła 21 lat, nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t do 7,5 t.
posiada odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym,
ukończyła odpowiedni kurs dokształcający kierowców - nie dotyczy kierowców wykonujących przewozy na potrzeby własne (kurs można ukończyć tylko w WORD),
dokształcający kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych przystosowanych do przewozu rzeczy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5t,
dokształcający kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów samochodowych, przeznaczonych konstrukcyjnie do przewozu powyżej 5 osób łącznie z kierowcą,
nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy,
nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.

Tytuł:
Post Wysłano: 25 cze 2007, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

no a co w przypadku gdy mnie złapią autem do 7,5 a gośc se zarząda tarczki wstecz... po sprawdzeniu firmy wyjdzie na jaw że auto miało 12t? czy w tym przpadku też mnie mogą ukarać? i pracodawce?

Tytuł:
Post Wysłano: 29 cze 2007, 18:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

A czy jak nie mam 21 lat a chce latac ciezarowka o domc 7,5t + przyczepa dmc 3,5t czyli razem 11t dmc. To co wtedy niewolno mi ?

[ Dodano: Pią, 29.06.2007, 18:14 ]
dodam ze swoja ciezarowka na potrzeby wlasne we wlasnej firmie.

Tytuł:
Post Wysłano: 30 cze 2007, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

Ja mam 20 lat i jezdze skanią 16dmc od roku a wczesniej starem do 12dmc i nie posiadam zadnych innych papierow niz prowo jazdy kat.C prawo prawem a realia

Tytuł:
Post Wysłano: 30 cze 2007, 20:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No to miłego spotkania z ITD. :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 30 cze 2007, 21:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: JELCZ 862

Cytuj:
Ja mam 20 lat i jezdze skanią 16dmc od roku a wczesniej starem do 12dmc i nie posiadam zadnych innych papierow niz prowo jazdy kat.C prawo prawem a realia
Ciekawe kto Ciebie zatrudnił :roll: Pewnie szef zapomniał o przepisach... Bedzie dobrze puki nic się nie stanie.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 lip 2007, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7354021

Koledzy a mozecie mi powiedziec jak to jest z tym wiekiem jak sie jezdzi prywatnym samochodem pow 12t bez zadnego zatrudnienia tylko na potrzeby własne...?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

No wlasnie jak to jest z tym wiekiem ?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 14:58

Użytkownik

Użytkownik

przy transporcie na potrzeby własne nie trzeba mieć ukończonych 21 lat.

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 15:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7354021

ale kolego Kristo jestes tego pewien? Bo tu: viewtopic.php?t=9080 znalazlem ze jednak nie mozna?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 19:14

Użytkownik

Użytkownik

Aktualnie obowiązująca ustawa o transporcie drogowym mówi wyraźnie:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić
kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
(...)
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz
drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej
przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.

"Przewóz drogowy" to: transport drogowy lub niezarobkowy przewóz drogowy, a także inny przewóz drogowy.
"Niezarobkowy krajowy przewóz drogowy" - przewóz na potrzeby własne wykonywany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

A co jest gdy np. ma sie prawo jazsdy C+E i jedzie sie ze znajomym np na załadunek i sie prowadzi sie zestwik nie zaladowny??

Przecie wmysl przepisów posiadajać prawojazdy kat C+E ma sie uprawnienia do prowadzenia takich pojazdów.

Jak wyglada sprawa zagranica??

Tytuł:
Post Wysłano: 05 lip 2007, 22:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A co jest gdy np. ma sie prawo jazsdy C+E i jedzie sie ze znajomym np na załadunek i sie prowadzi sie zestwik nie zaladowny??
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
Jedynie w powyższych przypadkach możesz zgodnie z prawem prowadzić zestaw.
Cytuj:
Jak wyglada sprawa zagranica??
W większości krajów wystarcza prawo jazdy odpowiedniej kategorii. Nie potrzebne są żadne dodatkowe ukończone kursy, wykonane badania lekarskie itp.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 lip 2007, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Czyli np. jeżeli poszedłbym na międzynarodówkę w podwójnej obsadzie i ja jeżdziłbym tylko za granicą nie mając ukończonych 21 lat to wtedy nic mi nie mogą zrobić ?? Dobrze zrozumiałem ?? Bo już się troche pogubiłem :roll:

Tytuł:
Post Wysłano: 08 lip 2007, 12:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale nikt cię nie zatrudni bez wieku. Kontrole nie tylko są kierowców, ale w firmie również zarówno Inspekcji Transportu Drogowego jak i Inspekcji Pracy. I jak się dopatrzą że jest zatrudniona osoba bez 21 lat jako kierowca to już tak różowo nie bedzie. I jeszcze raz powtórzę, że nikt przy zdrowych zmysłach nie zatrudni kierowcy bez wieku, bo mógłby na tym stracić więcej niż nam się wydaje.

Tytuł:
Post Wysłano: 08 lip 2007, 19:31

Użytkownik

Użytkownik

Mozna śmigac zestawem powyzej 7,5t nie majac 21 lat. Tylko wlasnie kto takiego zatrudni :? Kumpel z klasy mojego kumpla wlasnie w tym roku skonczyli zawodowke. I on teraz jezdzi Scania z beczka po cement.

Tytuł:
Post Wysłano: 08 lip 2007, 20:05

Użytkownik

Użytkownik

ja niestety latam tylko solówkami powyżej 7,5t ale firma to hurtownia alkoholi.