Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 sie 2007, 11:44

Użytkownik

Użytkownik

mam pytanko... czy do wożenia artykułów spożywczych potrzebna mi jest książeczka sanepidu czy coś takiego? jeśli tak to ile czasu trwa jej wyrobienie i jaki jest tego koszt?? pozdrawiam serdecznie... :D

Tytuł:
Post Wysłano: 09 sie 2007, 15:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Do wożenia np. makaronu czy musztardy nie jest Ci potrzebna, natomiast jesli jedziesz chłodnią i przewozisz mięso to jak najbardziej.
Cytuj:
ile czasu trwa jej wyrobienie i jaki jest tego koszt?
Moją książeczkę wyrobiła mi firma - polegało to na tym, że któregoś dnia szef poprosił mnie do siebie i wziął ode mnie PESEL, po czym za 2 dni miałem Książeczkę w ręku. Nie wiem jak to załatwił - jego sprawa :) Ale co roku muszę "chodzić" na badania - w praktyce wygląda to również tak, że wchodze do biura i mówie, że mi sie badania kończą - odpowiedz - to idź sie zbadać - riposta - nie mam czasu, ciągle jeżdzę. Na to pani z biura odpowiada - zostaw ksiązeczke i przyjdz jak przyjedziesz z następnej trasy:)

Tytuł:
Post Wysłano: 09 sie 2007, 23:02

Użytkownik

Użytkownik

dzięki kolego. będę jeździł chłodnią i woził jogurty i tym podobne rzeczy więc chyba będzie mi ona potrzebna... :)

Tytuł:
Post Wysłano: 09 sie 2007, 23:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

U nas z piwem jeżdżą i też są badania wymagane ;)

Tytuł:
Post Wysłano: 09 sie 2007, 23:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Ja badania robiłem robiłem w 1998 roku bodajże jak miałem mieć praktyki w hurtowni spożywczej, badanie polegało na to że zasuwałeś do sanepidu lub do apteki kupić 3 pojemniczki na kał, po czym przez 3 dni pod rząd pakowałeś do takiego pojemniczka kawałek swojego ... kału i trzymałeś je w lodówce ( np obok szynki :) ) i jak już miałeś wszystkie próbki to zasuwałeś z tym do sanepidu aby wyhodowali jakieś bakterie na tym co przyniosłeś. Jak nic nie wyhodują na żadnej próbce to si i masz zgodę na prace w spożywce, jak coś wyhodują to masz zakaz. Jak teraz to wygląda to nie wiem ale takie badanie się robi ponoć raz w życiu i później masz jakieś banalne badania u lekarza medycyny pracy. Czy to się zmieniło to nie wiem :(

Tytuł:
Post Wysłano: 10 sie 2007, 12:03

Użytkownik

Użytkownik

Przez 3 dni z rzedu zanosisz probki kalu SWIEZE (rano robisz i w 3 godz. masz dostarczyc do sanepidu), potem czekasz 2 tygodnie na wyniki. Miedzyczasie kupujesz sobie ksiazeczke sanepidowska. Po 2 tygodniach odbierasz wyniki i z nimi i ksiazeczka udajesz sie do lekarza medycyny pracy(kiedys sanepid sam wypelnil ksiazeczke) i on na podstawie tych badan wypisuje ci ksiazeczke.
Koszt badania 75zl, koszt ksiazeczki okolo 3zl, koszt lekarza okolo 30zl(tego nie wiem, bo u mnie firma zalatwia wpis lekarza). Badania robilem w czerwcu.

Ja woze i roznosze napoje w skrzynkach i tez musze miec badania.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 20:41

Użytkownik

Użytkownik

odkopuje panowie.
zrobiłem badania dostałem kartkę z wynikami że wszystko jest w porządku i czy mam kupic książeczkę i lecieć z wynikami do lekarza medycyny pracy? Czy ten sam papier mi wystarczy?

Post Wysłano: 07 paź 2010, 12:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
odkopuje panowie.
zrobiłem badania dostałem kartkę z wynikami że wszystko jest w porządku i czy mam kupic książeczkę i lecieć z wynikami do lekarza medycyny pracy? Czy ten sam papier mi wystarczy?
Kupić książeczkę i iść do lekarza po to by ją wypełnił i opatrzył odpowiednimi wpisami, pieczątkami i podpisami.

Post Wysłano: 07 paź 2010, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki Janek :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]