Cytuj:
Cóż kolekcja naprawde piękna, z tego co widzę to parking w typowym niemieckim stylu
Niemyślałeś o rozbudowie i upodobnieniu jego, do załóżmy parkingu arala na niemieckiej 2 z berlina do hannoveru?
Zgadza się, parking wygląda na typowy rastplatz jakich jest sporo przy niemieckich autostradach, także przy najlepiej mi znanej A2 Berlin-Hanover. Masz na myśli jakiegoś konkretnego Arala? Np. tego pod Schopsdorfem? Kiedyś chciałem zamontować logo słynnego autohofu Uhrsleben A2, gdzie także staje mnóstwo trucków z Europy Wschodniej (i gdzie rozdają reklamowe naklejki parkingu w kształcie znaku drogi 66), ale póki co tego nie zrobiłem.
Logo to wygląda tak:
Pewnie je znacie, bo jest przyklejone na wielu ciężarówkach...
Tymczasem pora na kilka nowych zdjęć z parkingu:
Na plac wjeżdżamy za Norwegiem z firmy Blomquist. Firma znana także z naszych szos, gdyż ma oddział w Zielonej Górze i stale zatrudnia kierowców do transportu międzynarodowego. W Polsce mają głównie Scanie z silosami albo firanami, a z Norwegii jeżdżą też DAFy oraz Volvo (FH oraz NH z silosem), a ostatnio także Iveco Stralis z silosami. Zestawy tej firmy często spotkać można na terminalu promowym w Świnoujściu albo na krajowej 3.
AWM więc wiadomo: ładnie opisana naczepa - logo Kogel na drzwiach...
DAF XF w pełnej okazałości:
[ Dodano: Pon, 20.08.2007, 22:05 ]
Kolejna firma znana z polskich dróg i kolejny DAF - Dutch Power!
Niemiecki Anhalt z cysterną podpiętą do DAFa CF - piękny widok:
Jest to jeden z moich najnowszych nabytków. Model oczywiście spod znaku Herpy. Zamierzam na nim jeszcze umieścić oznaczenia niebezpieczeństwa dla ładunku metanolu, które dołączone są do modelu do naklejenia samemu.
[ Dodano: Pon, 20.08.2007, 22:16 ]
Scania 113M-380 firmy przewozowej Nordan. Swego czasu w Świnoujściu spotkać można było zestawy tej firmy odpływające promami z Polski. Były identyczne jak ta Scania, z tym wyjątkiem, że przyczepy były 3-osiowe. Ciężarówki te miały norweskie rejestracje, a widywałem je w połowie lat 90.
Kierowca musi dbać o powierzony mu cenny ładunek żywności. Akurat majstruje coś przy agregacie przyczepy...
Nikt chyba nie zaprzeczy, że Scanie serii 3 były piękne...
[ Dodano: Pon, 20.08.2007, 22:26 ]
Na koniec na dziś jeden z moich ulubionych modeli - Renault Magnum AE500 w barwach niemieckiego GTZ Transport. Warto zwrócić uwagę, że model ten pochodzi z samego początku lat 90., więc z czasu gdy zachodni przewoźnicy jeździli do Polski bardzo niechętnie a trasy do nas cieszyły się wśród zachodnich kierowców tylko i wyłącznie złą sławą, a już w tym czasie na burcie chłodni GTZ obok innych odwiedzanych krajów wymalowane było hasło "Polen"
Bardzo ładny zestaw, jeszcze L-ka z przodu