Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 08 lip 2007, 21:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Teraz to ciężko Inspekacja wszystkie te kontrole i wogóle za duże ryzyko , znam przypadek gdzie młody kierowca zaczął jeżdzić zestawem posiadająć prawo jazdy tylko na osobówki, co prawda było to jakieś 15 lat temu, ale przez pierwsze podajże dwa miesiące jeździł po Polsce z drugim kierowcą. I był normalnie zatrudniony w firmie

Tytuł:
Post Wysłano: 17 lip 2007, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

ja tez jezdzilme nie majac jeszcze 21 lat w rodzinej firmie , i powiem tak trzeba tak jezdzic aby sie nie naciac na ITD , mialem nawet Kolizje drogowa ! byla policja i nie czepiali sie wieku ubezpieniem OC tez nie bylo zadnego problemu , wiek to jest jedno z wymogow , ja mialem od dawna CE i kurs i badania. takze tylko wieku brakowalo ,wiadomo ryzyko no ale karzdy chyba ryzyjuje tak jak mowie jak sie jezdzi gdize lokalnie i w malej firmie to mysle ze przejdzie to w miare nie zauwarznie , a tak jak ktos tma wyrzje pisal nie musisz byc zatrudniony jako kierowca w firmie mozesz byc sprzedawca miec uprawnienia i siadac na ciezarowy od czasu doa czasu, ile moga dac mandatu ciezko powiedziec ,moze jak sie ktos pofatyguje i zadzwoni do ITD jak z tym jest i jaka kara grozi to bedize sprawa jasniejsza :),

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 18:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Jak to jest? to można prawko na "tira" mieć od 18 lat ale pracować z tym prawkiem można dopiero jak sie ma 21lat? :| możecie mi wyjaśnić tą kwestie?

Tytuł:
Post Wysłano: 27 lip 2007, 18:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3235417

Kategorie C+E mozesz zrobic ukonczywszy 18 lat. Pracowac w firmie transportowej mozesz ukonczywszy 21 lat.
Co tu wiecej wyjasniac, takie jest prawo.

Tytuł:
Post Wysłano: 19 sie 2007, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

to powiedzcie mi koledzy czy mogę prowadzić trucka o dmc mniejszej niż 7.5t w wieku poniżej 21 lat. Posiadam prawko kat. C+E.

Tytuł:
Post Wysłano: 20 sie 2007, 12:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

gilek pewnie że tak ale musisz mieć badania i kurs na przewóz rzeczy samo prawko niewystarczy :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 20 sie 2007, 20:43

Użytkownik

Użytkownik

wkierowca Dziex

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sie 2007, 11:27

Użytkownik

Użytkownik

Nie mam 21 lat i dziś dzwonilem do paru firm i w jednej dowiedziałem się, że nie moge pracować w firmie jako kierowca tylko jako pomocnik kierowcy i musze jeżdzic z kimś. Jakiś prezes powiedział mi, że mógłbym u nich nawet jeździć (na działalności) i przy kontroli by nic nie bylo, ale w razie wypadku bylby problem z ubezpieczeniem.

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sie 2007, 12:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie mam 21 lat i dziś dzwonilem do paru firm i w jednej dowiedziałem się, że nie moge pracować w firmie jako kierowca tylko jako pomocnik kierowcy
Kolego możesz trochę bardziej rozwinąć ten wątek, mi się wydaje że pomocnik kierowcy a kierowca to jedno i to samo. Inna sprawa gdy np: pomagasz kierowcy przy rozładunku towaru. Ale z tego jasno wynika że ty nie prowadzisz pojazdu czyli nie kierowca. :wink: :arrow:

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sie 2007, 13:35

Użytkownik

Użytkownik

Nie mam 21 lat , a jeżdze zestawem o DMC40T. Prowadze pojazd tylko po za granicami Polski(podwójna obsada). Firma musi takiego kierowce podwójnie ubezpieczyc .

Tytuł:
Post Wysłano: 28 sie 2007, 22:08

Użytkownik

Użytkownik

szymon480 pracujesz normalnie na umowe czy na działalności? Firma zatrudniła ciebie bez problemów czy to jakaś znjoma firma była? Dzwoniłem do pewnej firmy i chcą żebym przyjechał na rozmowe ( oczywiście powiedziałem, że nie mam wieku). Dodam, że firmy do których dzwoniłem to kołchozy gdzie mają ok 100 aut i biorą każdego i w jednej zaproponowali mi posadke, ale na busa, bo tez takowe mają.
Zobacze jak się sprawy potoczą i jak dowiem się czegoś ciekawego to napiszę :)

Tytuł:
Post Wysłano: 12 wrz 2007, 21:19

Użytkownik

Użytkownik

Panowie a jak nie mam ukonczonych 21lat mam prawko C to moge jezdzic z jakąs przyczepą lekką?? bo coś tak jest w przepisach.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 wrz 2007, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

A gdyby zdażyła się taka sytuacja że nie mam 21 lat lecz posiadam wszystkie potrzebne dokumenty i wyjeżdzam do pracy za granicę. Niemcy,Holandia, ogółem Europa zachodnia. to czy zagraniczny przewoźnik zatrudni mnie mimo że nie mam 21 lat?

Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4141

mam pytanie: Bo jeżeli nie mam 21 lat to nie mogę jeździć pow. 7.5t DMC czyli firmy transportowe są wykluczone bo wożą różne towary w różne miejsca czyli tak jak jest to określone w przepisach. A jeżeli jestem zatrudniony u pracodawcy który własne wyroby rozwozi do indywidualnych klientów i wożę jedynie rzeczy z jego firmy to czy ten przepis też mnie obejmuje?

Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3));
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B+E;
2) którego konstrukcja ogranicza prędkość do 45 km/h;
3) wykorzystywanego przez siły zbrojne;
4) obrony cywilnej, jednostek ochrony przeciwpożarowej lub jednostek odpowiedzialnych za utrzymanie bezpieczeństwa lub porządku publicznego;
5) poddawanego testom drogowym do celów rozwoju technicznego przez producentów, jednostki badawczo-rozwojowe lub szkoły wyższe;
6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
7) używanego w sytuacjach zagrożenia lub przeznaczonego do akcji ratunkowych;
8) wykorzystywanego do:
a) nauki jazdy osób ubiegających się o prawo jazdy,
b) szkolenia osób posiadających prawo jazdy,
c) przeprowadzania państwowego egzaminu osób ubiegających się o prawo jazdy;
9) wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.

to chyba pomoze. ponizej 21l zostaje tylko auto o DMC ponizej 7,5t. ktos pytal o prace za granica ponizej 21l to zalezy od przepisow danego kraju

Post Wysłano: 21 lip 2008, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli ktoś sie orientuje to mam jeszcze pytanie:
Ktoś napisał że w razie zatrzymania przez ITD grozi mandat 500zł dla kierowcy, 500zł dla pracodawcy i może mu zostać cofnięta licencja przewoźnika czy coś takiego. A jeżeli jestem zatrudniony no np. w tartaku do wożenia desek czyli gotowych produktów od producenta do klienta i po drodze mnie złapią to grozi mi mandat 500zł tak samo 500zł dla pracodawcy ale licencji przewoźnika taki właściciel chyba nie ma? jak to jest w takiej sytuacji?
Albo jeżeli kupie własną ciężarówkę i zarejestruje firme (lub też nie) świadczącą usługi transportowe na terenie miasta lub województwa np. Wywrotka lub HDS i co mi grozi w takiej sytuacji? 500zł dla mnie i coś jeszcze ? a może jest inny wymiar kary?
Jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź

Post Wysłano: 21 lip 2008, 18:53

Użytkownik

Użytkownik

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

naglowek z postu wyzej. nie pisze tu nic o tym czy to na potrzeby wlasne czy firma transportowa. co do firmy ktora bys sam zalozyl to nie wiem. ale chyba nie.

Post Wysłano: 21 lip 2008, 20:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Temat wielokrotnie wałkowany ale takie przypadku chyba jeszcze nie było . Rodzice prowadzą firmę transportowa , auto jest zarejestrowane na osobę prywatną (mamę ) i wciągnięte w środki trwałe firmy .
Czy pożyczając auto ( solówka powyżej 7,5t ) , aby przywieść sobie np żwiru robie to legalnie ?? Nie jestem zatrudniony w firmie , posiadam prawo jazdy C i nie mam ukończonych 21 lat . Czy potrzebuje dodatkowo jakiś dokumentów/badań ??

Wydaje mi sie że tak , ponieważ nie jestem zatrudniony w firmie i wykonuje przewóz na użytek własny

Post Wysłano: 21 lip 2008, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie chciałbym wiedzieć jakie kary grożą mi, ewentualnie pracodawcy za nie przestrzeganie przepisów. Bo jeżeli nie grozi nic innego niż gotówka to przy zatrudnieniu można zaproponować że w razie czego ja pokrywam wartość mandatu ( a przecież można uniknąć kontroli żadziej niż raz na miesiąc a 1000zł z kieszenie daj my na to przy szczęściu lub nieszczęściu raz na pół roku można odżałować i nie jest gigantyczna kwota przy zarobkach np. 2000zł/miesiąc)
I może od razu drobne pytanie nie związane z tematem: Ile razy złapało was IDT ? Łapią też na wyrywki czy tylko jak sie coś "przeskrobie :)"?
Dzięki za odpowiedzi

A co do pytania Michal-EPD: To jest chyba potrzebne zaświadczenie o transporcie na potrzeby własne (mogę sie mylić) ale nie wiem z gdzie je sie zdobywa

Post Wysłano: 26 lip 2008, 17:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1147226
Samochód: C360

Koledzy to w końcu jest jakiś sposób aby jezdzić samochodem powyżej 7,5 tony DMC nie mając ukończonych
21 lat czy można zrobić to na zasadzie takiej aby przyjąć się do jakiejś firmy transportowej w Polsce i jeżdzić
na własnej działalności poza granicami kraju w podwójnej obsadzie jak wyżej napisał jeden z forumowiczów :?: