Cytuj:
PLO- to był jeden z komunistycznych gigantów- nasz największy chyba armator jeśli chodzi o żeglugę. Myślę że tak duża i bogata firma kupiła samochody fabrycznie nowe, zwłaszcza że było to już w latach 70-ych
[ Dodano: Pon, 02.01.2006, 13:47 ]
Coś mi się przypomniało, mam teraz przed sobą Młody technik nr 11/1980 a w środku zdjęcie volva f 12 z naczepą kontenerową. Jęsli w 1980 mieli już nowe-produkowane od 2-3 lat f12 to wczęśniejsze f 89 musiały również byc nowymi autami. To była bogata firma
Oczywiscie,że PLO GDYNIA miały tylko nowe auta-3 osiowe,takie same były tez w Błoniu(PEKAES) i TRANS OCEAN GDYNIA.
I jeszcza jedna sprawa w 1980 przyszły Volva F 1225,A NIE F 12
[ Dodano: Pon, 02.01.2006, 14:07 ]
A tu przykład żywotności Volva f88 i dzielności polskich mechaników i kierowców- to co na zachodzie byłoby raczej odrestaurowanym eksponatem na zloty, w Polsce dzielnie służy dla dobra kapitalizmu. Auto stoi w jednym z podkrakowskich autokomisów, koniec 2005r
[ Dodano: Pią, 16.03.2007, 8:23 ]
Cytuj:
Dla mnie z dziciństwa kojarzą się volva f89 w malowaniu PLO czyli Polskich linii oceanicznych. Ich baza była kiedyś tam gdzie teraz jest Hypernowa przy głównej ulicy w Gdyni, a jeździły z naczepami kontenerowymi. Transocean dla mnie bardziej utkwił w pamięci jako firma ekspoloatująca zestaw skoda 706 + naczpa chłodnia Orlican n 12 ch do przeworzu głównie ryb. Mozliwe jednak że pokiełbasiłem to ( to juz 30 lat minęło). Zadam to pytanie chłopakom z Trójmiastom, oni będą najlepiej wiedzieć
[ Dodano: Pon, 02.01.2006, 12:51 ]
Odpowiedz z 3-miasta przyszła ekspresowo
miałem rację PLO (Gdynia) i Transocean-obsługujący głównie rybołustwo (Szczecin) to dwie różne firmy, i obydwie miały Volva F89. Tak więc za komuny były 4 podmioty używające tych pieknych pojazdów.
Owszem, F 89 były w PLO,TRANS OCEAN,PEKAES,BLACHOWNIA KEDZIERZYN.
A co do lokalizacji PLO,to mimo,że nie jestem z Trójmiasta to wiem,że baza była przed obecnym Terminalem Kontenerowym,na popularnym"berlinku".
Potem miesciła sie na bodajze na Janka Wisniewski przy drodze głownej do terminala od strony ul Polskiej...a siedziba głowna na 10 lueto..
Dobrze pamietam....