Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 06 paź 2007, 21:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Na tej stronie są załonczniki w różnych językach karty urlopowej
http://ec.europa.eu/transport/road/poli ... orm_en.htm

Filmy z tras

Tytuł:
Post Wysłano: 06 paź 2007, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: (avatar) /|\

ooooo wlaśnie - tego szukałem :)
dzieki serdeczne
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

A jeszcze pytanie dla weteranów cyfrówek :)
Co robić gdy:
Zjeżdżam na baze, środa godz 14.00 Wyciągam karte z tacho, rozładować i załadować jedzie kto inny i ja wsiadam rano np. 6.00
Wg mnie wydaje mi sie ze w tym przypadku jest ważny druk który był do tej pory z zaznaczoną rybryką NIE PROWADZIŁ POJAZDU bo na nowym rozporządzeniu nie ma takowej rybryki.
Czyli te nowe dotyczą tylko dni wolnych, urlop choroba lub tak jak w poz. 15. tak ??
(Wolę sie upewnić 2 razy niż płacić Gebelsowi 200Euro)

..::--{{ BajOoo }}--::..

Tytuł:
Post Wysłano: 07 paź 2007, 16:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

nie potrzebny ci jest żaden druk, wyciągając kartę zakańczasz dzień pracy rano wpisujesz początek następnego dnia. jeśli ktoś inny prowadził sam. to jest to wpisane w pamięci tacho .Gorzej jeśli podczas załadunku nie ma włożonej karty, to może budzić wątpliwości ponieważ rejestrowana jest jazda bez karty i możesz spotkać się z zarzutem prowadzenia poj.

[ Dodano: Nie, 07.10.2007, 17:39 ]
co do 28 dni to popaprałem. zgadza się,15 poprzednich tarczek plus z aktualnego tygodnia,zasugerowałem się rozporządzeniem UE w którym była mowa o udokumentowaniu ostatnich 28 dni także wolnych Jednakże mam wątpliwość czy urlop zwalnia nas od posiadania tarczek z tygodni poprzedzających urlop ponieważ jest to wg. prawa nadal ostatnie 15 tarczek.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 paź 2007, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja proponuje wejsc na stronke ministerstwa transportu tam znajdziecie wszystkie informacje http://www.mt.gov.pl

Tytuł:
Post Wysłano: 08 paź 2007, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

ksz napisał:
Cytuj:
A jeszcze pytanie dla weteranów cyfrówek
Co robić gdy:
Zjeżdżam na baze, środa godz 14.00 Wyciągam karte z tacho, rozładować i załadować jedzie kto inny i ja wsiadam rano np. 6.00
Jak wsiadasz następnego dnia o 6.00 to tachograf bedzie sie "pytał" co robiłeś od ostatniego wyjęcia karty.
Wybierasz ze odpoczynek i masz to zapisane na karcie jako odpoczynek,wprawdzie jest to zaznaczone jako "Wpis ręczny",ale jest.

Tytuł:
Post Wysłano: 13 paź 2007, 9:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie tu jest taki małe ale...
Bo nie robie wpisu ręcznego tylko zaznaczam NIE -> Kraj zakończenia i wsio :P
Rano też Wpis manualny = NIE dalej kraj rozpoczęcia PL i ogień...
Hehe...trzeba chyba instrukcje poczytać :)

Tytuł:
Post Wysłano: 14 paź 2007, 9:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: FH 12 420

Panowie czy u nas w Polsce jest obowiązek wystawiania tych druków, w przypadku transportu krajowego??
Bo na międzynarodówce wiem że to obowiązuje ale na kraju pozostały żółte tarczki no chyba że coś się zmieniło.
Pytam się, bo ostatnio rozmawiałem z kierowcą i on twierdził że zmieniło się to od października tego roku, i że na krajówce również jest obowiązek wypisywania druków.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 paź 2007, 19:19

Użytkownik

Użytkownik

W/g przepisów umowa AETR nie masz obowiązku rejestrować czasu odpoczynku kierowcy!!! A więc zjeżdząjąc na bazę wyciągasz kartę i już. Nawet nie musisz uzupełniać wpisu. Niektórzy nawet wyciągają kartę na pauzę 45 minut co osobiście uważam za przejaw nadgorliwości. Tak jak napisał glaca oprócz pamięci na karcie jest jeszcze pamięć w tachografie. I nawet w przypadku jazdy bez karty (na bazie) nikt nie jest w stanie Ci udowodnić, że to Ty jeździłeś tym samochodem ( oczywiście mówię o podjeżdżaniu a nie pokonaniu 700 km). Mógł to przecież zrobić mechanik w celu np: zatankowaniu samochodu, wykonaniu czynności serwisowych, umyciu samochodu itp.). Dotyczy to jednak sytuacji kiedy zakończyłeś kartę w Polsce a nie np. we Francji. Pamiętaj, że jeśli nikt Ci nie udowodni winy, to jesteś domyślnie niewinny.

Tytuł:
Post Wysłano: 28 paź 2007, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czy te karty urlopowe trzeba wypisywać także na weekend, gdy kierowca w piątek wraca do domu, a w niedzielę znów jedzie??? :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 28 paź 2007, 23:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy te karty urlopowe trzeba wypisywać także na weekend, gdy kierowca w piątek wraca do domu, a w niedzielę znów jedzie???
Nie, na te dni wolne gdy kręcisz pauze weekendową na bazie lub w miejscu zamieszkania musisz mieć albo zółtą tarczkę albo to stare zaświadczenie Obrazek wpisując imie,nazwisko,godzina,data od do, itp.
Nowego zaświadczenbia nie wystawia sie podczas pauzy weekendowej bo nawet nie ma tam takiej rybryki.
Jesli bedziesz na urlopie 2 dni, lub L4 lub inne dni wolne od pracy oraz nie bedziesz jeździł sam. podlegającym przepisom AETR to WTEDY WYPISUJE CI PRACODOWACA NOWE ZAŚWIADCZENIE W JĘZYKU POLSKIM (BO JESTEŚ POLAKIEM) !!

Tytuł:
Post Wysłano: 02 lis 2007, 11:14

Użytkownik

Użytkownik

Miałem kontrol ITD na Litwie, karte urlopowa mialem wypelniona recznie. kosztowalo mnie to 150Lt.. Ma byc wypelnione komputerowo i podpisane przez pracodawce i kierowce.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 lis 2007, 10:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 432960

Zastanawiam się jak jest z tym wolnym weekendem ponieważ na druku nie ma takiej rubryki a urlop to też nie jest tylko dzień wolny od pracy wiec wydaje mi się ze druki urlopowe są nie dokońca ok

Post Wysłano: 16 lis 2007, 22:24

Użytkownik

Użytkownik

omawiane przepisy są ujęte w nowelizacji ustawy o transporcie drogowym. ustawodawca używa tam określenia "przewoźnik drogowy" - nie wspomina natomiast o przewozie międzynarodowym - wynika więc, że nowy wzór w/w karty dotyczy również transportu krajowego

Tytuł:
Post Wysłano: 16 lis 2007, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

Od początku listopada w Polsce (tak jak wcześniej w całej UE) obowiązuje już przepis że nie ma już żółtych tarcz na dni wolne.Karta urlopowa,wypełniana komputerowo,obowiązuje na te trzy przypadki,które sa na niej wypisane,na pozostałe dni,jak np.wolna sobota i niedziela,rysujesz odpoczynek ręcznie na odwrocie tarczy,a przy TCO wpisujesz manualnie odpoczynek.

Tytuł:
Post Wysłano: 17 lis 2007, 17:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: FH 12 420

Teraz to się już troszeczkę pogubiłem, może mi to ktoś sprostuje na wg przykładu:
Rozładowałem w piątek po południu, zjeżdżam pod dom , lub do bazy biorę manatki i ogień do domu. Oczywiście wcześniej zakończyłem tarczkę, a w tacho wrzuciłem jakąkolwiek byle tylko była. jednocześnie wiem że nikt inny się nie będzie poruszał moim samochodem, stoi do poniedziałku. Co powinienem zrobić przed wyruszeniem w poniedziałek, bo jak do tej pory to wypisywałem żółta tarczkę, za te dni które stałem czyli od- do.

A w tym momencie powinienem mieć to zaświadczenie czy jakieś rysowanie na odwrocie tarczy.

Tytuł:
Post Wysłano: 17 lis 2007, 18:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja na weekend wkładam czystą a w poniedziałek ja wypisuję.

Tytuł:
Post Wysłano: 17 lis 2007, 18:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tą czystą tarczke wypiszujesz od kiedy stałeś do kiedy i do tego zaśw. którego przykład podaję Ci kilka postów wyżej
Cytuj:
Nie, na te dni wolne gdy kręcisz pauze weekendową na bazie lub w miejscu zamieszkania musisz mieć albo zółtą tarczkę albo to stare zaświadczenie wpisując
Albo jakieś podobne.

Tytuł:
Post Wysłano: 21 lis 2007, 12:19

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy ostatecznie jak to jest? ITD honoruje żółte tarczki w kraju czy nie. Ja się już pogubiłem. Ratunku!!!!! :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 21 lis 2007, 17:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Cytuj:
Koledzy ostatecznie jak to jest? ITD honoruje żółte tarczki w kraju czy nie. Ja się już pogubiłem. Ratunku!!!!! Question
Podobno do końca roku, Tak :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 16 gru 2007, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

panowie ja swoj odpoczynek tygodniwy rysuje na odwrocie zwyklej tarczy tachografu, jest tylko jeden minus tego rysowania tarcza jest na 24h wiec jak stoje 3 doby to musze 3 tarcze wyrysowac. jak narazie nikt sie do mnie nie doczepil ze jakies zolter czy inne swistki na wekeend.