przede wszystkim koło jest bardzo ciężkie ja nigdy osobiście nie zmieniałem słyszałem że bezdętkowe z naczepy waży ok 70kg to pomyśł ile waży balonówka od kraza
ten system regulacji ciśnienia jest chyba też w krazie albo jest ten znany z wojskowych pojazdów system że w razie przestrzelenia opony sprężarka pompuje powietrze bardzo szybko i można jechać na przebitym kole kawałek
wiem że w 255 od tych balonówek odchodzi jakiś węźyk od wentyla w środek koła
kraz jest tańszy od tatry pod każdym względem bo :
-ogólnie całosciowo z mojego wywiadu środowiskowego wynika że całościowo kraz jest tańszy jak sie uprzesz to za 12 tys kupisz całego natomiast tatra ciągnik balastowy to wydatek minimum 20 tys
-tatra więcej spali to jest pewne
Cytuj:
był JAZ-M238
istnieniu tego silnika nie moge zaprzeczyć aż tak sie nie znam wiem tyle że jak już pisałem w chwili obecnej kupić innego kraza niż 255 czy 256 graniczy z cudem chyba że nowego
Cytuj:
Cytuj:
co to jest xxx lat ?
tzn nie wiem ile konkretnie od którego roku produkowano 255 ...
roberto
Cytuj:
A w czym niby silnik kraza jest lepszy od silnika tatry ?
wiesz moim zdaniem chłodzenie powietrzem nigdy nie będzie tak skuteczne jak chłodzenie cieczą... w warunkach terenowych jeździ sie na niskich biegach wysokich obrotach nie ma wymuszonego obiegu bo jeździ sie wolno pozatym trial z reguły odbywa sie latem powietrze jest suche zapylone gorące.....a ciecz to zawsze ciecz w dodatku obroty pompy wodnej zależa od obrotów wału więc jeśli silnik pracuje na wysokich obrotach to chłodzenie jest bardzo skuteczne ...
wiem że tatra ma chłodzenie wymuszone wentylatorem a nie naturalne ale i tak ..... ja słyszałem opinie że tym autem sie dosyć specyficznie jeździ np jadąc w słoneczny gorący dzień z ładunkiem należy tak dobrać bieg żeby silnik miał możliwie najwyższe obroty w dopuszczalnym zakresie bo wtedy wentylator sie szybko kręci i silnik ma lepsze chłodzenie niż jakbyś jechał sobie na najniższych możliwych obrotach z dopuszczalnego zakresu...... to nie jest akurat moja opinia tylko zasłyszane ja tatrą nigdy nie jeździłem.....