Cytuj:
a jak to jest większośc betoniarek ma napęd gruchy z silnika przez przystawke czy ma osobny silnik ??szczególnie te nowsze 8x4 ??
Znaczna większość ma przez przystawkę, nie ma tu reguły czy to jest 6x4, 8x8 czy 12x10?
Cytuj:
ja tylko wiem że ta specyficzna konstrukcja steyra (jest tu na zdjęciu) gdzie ciągnik 6x4 ciągne 1 osiową naczepę z gruchą ma własny silnik dieslowski z wiadomego powodu Very Happy
Błąd. Tak jak napisał
Kamil ten Steyr nie ma osobnego silnika do "gruchy". Jest przystawka i pompa na ciągniku i naczepa połączona jest do pompy przewodami hydraulicznymi, w taki sam sposób jak zwykła grucha na podwoziu tyle że tu można rozpiąć. Dodam że naczepa faktycznie jest połączona w dwóch miejscach bo ma skrętną oś (skręca się pod wpływem skrętu siodła). Oczywiście ciągnik można wypiąć i wykorzystać inaczej (hydraulika ta nie obsługuje wywrotki).
Co do płacy i tacho. Z kasą to różnie godziny lub od wywiezionego m3 betonu. Znam firmę co płaci X zł (nie wiem dokładnie) za godzine + 1 zł od wywiezionego kubika.
Z tacho wygląda tak że wystarczy zarejestrować auto jako specjalne lub specjalizowane (nie pamietam dokładnie) i tacho nie obowiązuje, spotkałem sie z czterema takimi przypadkami.