ja wiem że jest przepis - nie wiem czy w Polsce - na zachodzie kiedyś kolega powiedział że dostał mandat za pozycje w halogenach. Mundurowy tłumaczył że można mieć tylko z przodu 7 punktów świecących. Tzn. obrysówka jest jako jeden punk. Na górze są dwie + halogeny to kolejne 2. Ruskie mają jeszcze 3 żółte punkty na górze - taki mają obowiązek. I tamten kolega miała więcej halogenów na pozycjach no i go skasowali.
Słyszałem że w PL też mogą się przyczepić, ale to kwestia każdego z misiaczków. Ja jak montuje sobie dodatkowe punkty to robię je pod dodatkowy przełącznik, nie z pozycjami. I zawsze mogę nie prowokować do mandatu i w razie czego wyłączyć.
Kiedyś zamontowałem sobie w osobówce 3 obrysówki żółte z przodu i 3 z tyłu czerwone. Czytałem przepisy i doczytałem że można montować dodatkowe światła. Tylko że czerwone nie mogą być widoczne z przodu, żółte tylko z boku i przodu, no i białe tylko z przodu. Nie można zatem używać innych kolorów - np. niebieskie, zielone.... no i trafiło się że misiaczki mnie zatrzymały. Pogadały że to niedozwolone... itp. Więc ja że to nie moje auto tylko służbowe, no i poprzednik zrobił.... puściły mnie ale kazały zdjąć. Z kolej inny patrol przy kontroli, tylko popatrzył i nawet nic nie powiedział.
Inna sprawą jest że nie jest dobrze "nasrać" jak głupi wszędzie światełek. Bo wiem po sobie, że czasami jak się mijam z większymi mobilami w nocy to zbyt duża ilość świateł rozprasza wzrok i ciężko się mija - tym bardziej jak na wioskowej drodze. Łatwo o coś zahaczyć....
Więc teoretycznie można, bo czytałem ustawy i tam nigdzie nie wyszczególniona ile, gdzie i jak ma być zamontowane światło pozycyjne/obrysowe - bo o takich mówię. Do halogenów zaraz przejdę
Oczywiście kiedyś pojechałem na stację kontroli pojazdów żeby się dowiedzieć, lecz starszy pan powiedział że to zabronione i nie podbije mi przeglądu. Oczywiście były kiedyś rozporządzenia ministra dokładnie co i jak ma się znajdować, lecz z nową ustawą stara przestaje obowiązywać. I jest większa swoboda.
Teraz halogeny. Oczywiście można - tylko. Kiedy używać. Przeciwmgłowe tylko i wyłącznie przy opadach: śniegu, deszczu, mgły. Bądź na drogach oznaczonych jako kręte i to tylko w nocy. Oczywiście można sobie podpiąć halogeny dalekosiężne i przełącznik tak podpiąć żeby zapalały się z drogowymi światłami - i tutaj nie ma przeciwwskazań. No tylko kwestia żeby elektryk zrobił instalację, bo łatwo auto zjarać jak się za dużo podepnie a się nie ma pojęcia o prądzie.