ja wam powiem że z CB to jest podobnie jak z Internetem...kiedyś mało popularne,nie każdy miał,teraz kupujesz za 500zł cały zestaw i gadasz do woli,rozmowy są za darmo,zniesiono wszelkie pobory opłat za korzystanie z CB, tak samo z netem...kiedyś to miał jeden gość na całą wieś i tyle, a teraz to każdy ma dostęp do niego,koszty załorzenia i korzystania bardzo niskie, dosłownie prawie każdy może sobie na to pozwolić, i dlatego zalewa nas co jakiś czas fala tzw: "dzieci neo" (nie obrażając normalnych użytkowników Neostrady)., co spamują fora,klną ile wlezie, a o korzystaniu z Internetu nie mają pojęcia, tak samo jest z CB, nudzi się ludziom, kupi sobie jeden z drugim radio i już ma co robić,kanał 19 jest najbardziej używanym kanałem dlatego nie dziwota że na nim najczęściej słyszy sie wyzwiska,durne teksty,albo puszczanie melodyjek czy reklam.coś podobnego do spamu. i teraz kupi sobie taki radio, wogóle nie wiedząc co to jest, a informacja jaką dostał to jest taka że kumpel sobie kupił i powiedział "Jest takie coś co za darmo się gada do oporu" któż by się nie skusił na takie cacko? i np: ma taki ziomek z blokowiska radyjko, które w rzeczywistości jest mu kompletnie nie potrzebne,w najgorszym przypadku nie ma samochodu,nie interesuje go sytuacja na drogach, no to co ma z nim zrobić? albo opyli, albo będzie się bawił i bredził "skacząc" po kanałach.tu nie ma co rozmyślać nad hasłem :"Stop CB w osobówkach" buractwo jest wszędzie, za kołem ciężarówki, osobówki, czy traktora.
nieraz radio kupują ludzie bez zastanowienia... "bo każdy to ma w aucie", każdy ma to ja też...no fajny tok myślenia...tyle że jeśli mi radio nie jest potrzebne to po cholere go kupować??? telefon za drogi,połączenia są drogie...zostaje CB..mówicie tu co niektórzy o tym że CB nie jest do korzystania w pracy, tylko jako hobby, no może tak to się teraz określa...ale ja tyle się naoglądałem przypadków że mi nikt nie powie że CB używa się w celach hobbystycznych, moja ciotka pracuje w centrali taksówek w moim mieście i korzysta z CB, szef nie wykupił żadnego pasma a i tak znalazł się wolny kanał co nikt na niego nie wchodzi i tak już się przyjęło i na tym jednym zleca kierowcom kursy...są z tego pieniądze? są....więc jakie to hobby? zarabianie kasy? może być....hehe każdy kombinuje żeby mieć pożytek z radia....no nie każdy ale większość,druga część to buractwo czyli chołota od której się na radiu nie można odgonić no i ostatnia to bardzo małe środowisko normalnych ludzi którzy pytają o drogę,stacje bazowe w miastach które pomagaja mobilom dotrzec na dany adres....ja radio mam w osobówce, często jeździmy więc radio jest włączone,czasem pożartuję na 19 jak to w drodze... z innymi mobilami ale tak z umiarem bez rzucania mięsem,bo to każdy jeden potrafi, zapytam o drogę, jeśli mam dobre info to pomogę...jakoś się potrafię dogadać z innymi.a wejdzie jeden z drugim co to radio pierwszy raz na oczy widzi to już wtedy klękajcie narody. a wszystko przez to że prawo nie zakazuje nikomu mieć CB...i z niego korzystać...
ja się do tego tałatajstwa na CB przyzwyczaiłem i już obojętnie czy ktoś klnie w moim towarzystwie czy nie....prawda jest taka że żadna "KULTURALNA 19" nie pomoże bo buractwo było , jest i będzie....chyba że zaczną wnosić opłaty...wtedy trochę się to zredukuje,choć nie koniecznie bo uparty to i zapłaci byle by sobie pobluzgać na radiu czy puścić muzykę z RMFFM...