GG: 0
Samochód: Opel Astra GLS ;D
To u mojego taty średnia wychodzi 30-31l z ładunkami 28-30 ton. Tylko krajówka. Niewiem czy to dużo czy mało ale szef jeszcze nigdy nic o to tacie nie narzucił. No raz poleciał z nożyczkami po pensji jak tacie ulali "troszkę" ON z samochodu...
_________________ W trakcie robienia prawka na TIR'a... xD
To u mojego taty średnia wychodzi 30-31l z ładunkami 28-30 ton. Tylko krajówka. Niewiem czy to dużo czy mało ale szef jeszcze nigdy nic o to tacie nie narzucił. No raz poleciał z nożyczkami po pensji jak tacie ulali "troszkę" ON z samochodu...
Takie spalanie? Z takim tonażem? I to na krajówce? Kolego, nie przesadzasz?
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Cytuj:
Oczywiście to co komp pokazuje to w bajki można włożyć.
Nie do końca kolego, nie do końca. Kilka razy porównywałem przy tankowaniu to co pokazuje komputer, do rzeczywistości, i powiem Ci że dużo się nie mylił. Zazwyczaj trzeba było dodać ok 5%, co dawało ok. 2-3litry więcej w rzeczywistości. To w przypadku Scani 124 - 420. Jak jest w innych ciężarówkach, to Ci nie powiem, bo nie wiem.
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Cytuj:
Cytuj:
Mi 105-ka 460km ssc, to pali na trasie przy 30t to norma wychodzi 29/100km .
A samym koniem jak jechałem to 21/100km .
Pozdrawiam
Tak z ciekawości: na której drodze można z takim ładunkiem jechać?
Po szwedzkiej*
* - DMC w Szwecji - OIDP 61-62 tony
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
Kiedyś jechałem CF-em Tandemem 380 za kolege rocznym to na krajówce na pusto jak wracałem spalił 26l a tak z 14t to 30-32l/100km
_________________ W Naszym Fachu Nie Ma Strachu
Jedni marzą o pięknym domu, drudzy o dobrym aucie, trzeci o podróżach, czwarty o pieniądzach kolejni o pracy dającej przyjemność.
Ja te marzenia zawieram w byciu międzynarodowym kierowcom Daf-a XF105 SSC ;D
GG: 10751309
Moj tata jezdził nowym volvo fh 12 520KM i jego spalanie przy ładunku 24-27t czy to była Słowacja czy Bawaria poprostu góry, spalanie max. wynosiło ok 31,2 l na 100km. Aż tak zorientowany to nie jestem ale prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Czy jest różnica w spalaniu miedzy jazdą megą a autem na normalnych kołach?
dymol napisał(a):
Takie spalanie? Z takim tonażem? I to na krajówce? Kolego, nie przesadzasz?
Wydaj mi się że nie przesadza, mój kolega wożąc srednio 27-29 t wokół komina wykręca ok.32-33 l/100km. Moim zdaniem kwestia wczucia się w samochód.
_________________ Wysłano z budki telefonicznej...
jak czytam o tak niskim spalaniu to krew mnie zalewa , mój kierowca poniżej 40 litrów nie schodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jazda z szmatą po kraju Renault 385
GG: 2139464
Witam! Mój tata ma mała firme transportową ( 5 samochodów) Gdy kupujemy używane auto to wsiada on sam za kierownice i jezdzi przez około miesiac. W ten sposób możemy sprawdzic spalanie danego auta. U nas w firmie wszyscy kierowcy sa po szkole ekonomicznej jazdy SCANI ( również mój tata - właściciel firmy) Najniższe spalanie uzyskane na samochodzie (Scania R420 2008 rok) trasa : Łódź - Londyn ( ładunek 18 ton) Londyn - Moskwa ( ładunek ok 12 ton) Moskwa - Łódź ( 24 tony) spalanie uwaga 26,6 litra na całym kółku !!! szczerze to sam nie mogłem w to uwierzyć.
GG: 2139464
Cytuj:
UMTG ale mnie pocieszyłeś
Pochwale się jeszcze jedna narazie nieoficjalną normą ( ten sam samochód tylko ze spalanie wg. komputera ) 23,6 litra w kółku
Trasa : Łęczyca/Pl ---> Boras/S ( ładunek ok. 15 ton ) Boras/S ---> Łódź/Pl ( pusto )
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 4 gości