Cytuj:
Góralu to jaką antene polecasz do granta. (jak najkrótsza na kabinke globa)
ech... jak ma być jak najkrósza na kabinkę to wiele nie wymyślimy...
Cytuj:
czy nawet Intek.Rzecz gustu-ja mam wlasnie Inteka M 490 Plus
miałem to "cudo" i sprzedałem szybciej niż kupiłem. z ulgą wymieniłem na alana 18...
Cytuj:
President Texas 6db zysku i jest to juz nie byle jaka antena tylko 7/8 lambda
6db... wzgledem czego? dipola półfalowego? anteny izotropowej? kawałka drutu?
Cytuj:
Przy dobrej propagacji z Autostrady M6 za Manchesterem w kierunku do Birmingham rozmawialem z taksowkarzami na moscie siekierkowskim w Warszawie
przy dobrej propagacji to ja robiłem łączności z 60cm sirio z całą europą.
a mój znajomy rozwiesił w niemczech kawałek drutu między drzewami i też wystarczyło...
Cytuj:
a na codzien z tej anteny robie lacznosci nawet na dystansie 50km w linii prostej!!!
do zrobienia... ze stacją bazową.
Cytuj:
A no tak ze wystarczy dobre CB Radio,dobra antena
co znaczy dobre radio? drogie? co to ma być? president jackson?, alan 100?
Cytuj:
rewelacyjnie zestojony SWR.
antenę to wiem jak się stroi, ale swr?
i co znaczy rewelacyjnie? poniżej jednego?
Cytuj:
Super zaśięg 50km(w am oczywiście), to mniejwięcej tyle co ze stacjonarnego radia z jedno falową antenom
anten całofalowych na CB się nie stosuje. wbrew pozorom sa mało wydajne. anteny bazowe najczęściej spotykane to 1/4, 1/2 i 5/8 fali.
Cytuj:
Na Jacksonie nie jest niczym dziwnym złapac stacje w odległości 50km
WSZYSTKO zależy od propagacj
niezupełnie wszystko:
na każdym sprawnym radiu z 4W AM możesz zrobić taką łączność. trzeba tylko spełnić kilka warunków: odpowiednia antena, odpowiednio dobra druga stacja, odpowiednie ukształtowanie terenu.
w terenie płaskim 50km między mobilami na codzień nie zrobisz z prostej przyczyny. fale w zakresie 27mhz mają zasięg horyzontalny i w zasadzie nie ulegają zakrzywieniu. Czyli póki anteny się "widzą", puty sie słyszą.
Stąd zasada: im wyżej, tym lepiej. Zwróć uwagę że najczęściej w momenecie gdy wjeżdżasz na wiadukt, estakadę, to na jej szczycie masz zdecydowanie lepszy odsłuch...