Że jest i że pomoże tylko serwis już wiem ale co może być przyczyną?
Tacie wyświetliło się to w czasie jazdy i teraz na wyświetlaczu pali się kontrolka.
No masz racje tu jedynie service pomoże bo nic nie napisałeś skąd mamy wiedzieć jaka kontrolka mu się pali wytłumacz wszystko ze szczegółami :
-jaka kontrolka
-w jaki sposób stracił moc
-czy dymi
-zrób zdjęcie tej kontrolki (jeżeli nie umiesz wytłumaczyć jak ona wygląda)
-zczytaj kody usterek
-itd,itp
Szczerze to nic nie wiem bo nie widziałem auta od miesiąca.
Ale jest tylko jeden błąd związany z utratą mocy więc jeśli ktoś się z tym spotkał to na pewno będzie wiedział o co chodzi.
Pali się kontrolka z lewej strony przy ładowaniu akumulatora (ostatnia z lewej).
Komputer wyświetlił zanieczyszczenie spalin i utratę mocy silnika.
Dymi normalnie jak każde auto zimą.
To by się zgadzało jeżeli ad blue ma usterke moment obrotowy zostaje ograniczony do momentu usunięcia usterki jest to dość skomplikowany system i przyczyn usterk może być dużo i ciężko naprawić go we własnym zakresie.
Moze ad blue nie miesza sie z paliwem nie dolatuje wogule
_________________ http://www.btcdriver.yoyo.pl/pwn.php?ID=2146
Ten podemną chce lub jest kierowcą ciężarówki
\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/
\/\/\/\/
\/\/
\/
Kontrolka oznacza usterke silnika.
Najlepiej jak byś zczytał kody usterek napewno ktoś zna tłumaczenie kodów i mógłby powiedzieć Ci coś więcej.
Cytuj:
Moze ad blue nie miesza sie z paliwem nie dolatuje wogule
Michass czy wiesz wogóle na jakiej zasadzie działa AD BLUE jest to mocznik i w żaden sposób nie łączy się z układem paliwowym.
Wtriskiwany jest do tłumika gdzie ma neutralizować niektóre ze szkodliwych związków.
GG: 175257427
Podobny problem miałem jeżdżąc DAFem 105XF. W czasie jazdy wyświetlił mi komunikat "Układ oczyszczania spalin - uszkodzenie". I momentalnie stracił moc - przez co spalania wzrosło prawie o 1/3 ...
Okazało się że, układ Ad-Blue się w jakiś ciekawy sposób zapowietrzył i w żaden sposób "domowymi sposobami" nie dało się tego naprawić.
Z Ad-Blue jest ten problem że, psuje się jak ma ochotę i samo nie wie czemu ...
_________________ "... Life's simple, make choices, don't look back ..."
Podobna kontrolna zapalała sie w Manie TGA z komunikatem EDC, ale to chodzilo, o sprawdzenie komputera sterujacego pompowtryskami, moze cos podobnego bedzie w tym przypadku.
Wiem np, ze spadek mocy w silnikach EURO 5 moze spowodowac słabej jakosci paliwo.
Usterka utraty mocy jest banalnie prosta kontrolka silnika zapala się kiedy następuje usterka Ad-Blue automatycznie w pojazdach z roku 2007 następuje ograniczenie mocy o 40% takie weszły przepisy .Powodów tego może być dużo 1.brak mocznika w zbiorniku 2.usterka czujnika poziomu 3.zły skład chemiczny roztworu Ad-Blue (sama woda) 4.usterka pompy lub zaworu sterowania Ad-Blue w tych wszystkich przypadkach układ wyłącza dawkowanie i zapala się kontrolka silnika . Jedynie autoryzowany serwis jest w stanie zdiagnozować usterkę ,czasami wystarczy skasować kody i usterka niknie .Pozdrawiam Turboz
Dzięki wielkie kolego coś takiego chciałem usłyszeć
Spróbujemy skasować błąd a jeśli nie to mam nadzieje że jeszcze w tym tygodniu znajdzie sie czas na serwis.
pamiętajcie że są kody w Ad-Blue które nie skasujecie bo zostają zapamiętane przez 400 dni aby inspekcja drogowa mogła sprawdzić czy kierowca nie kombinował z układem
Serwis nic nie znalazł. Skasowali błąd kazali zrobić parę kółek po placu, nic się więcej nie wyświetliło. Najprawdopodobniej podczas mrozów skropliło się trochę wody która naciekła do zbiornika i przez to cały ten błąd.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 11 gości