Hmmm
Dyskusja na tyle ciekawa (już od roku), że się przyłącze
Moim skromnym zdaniem , to ukończenie jakiejkolwiek szkoły z Maturą jest niestety KONIECZNOŚCIĄ w polskich realiach życia.
Jeżeli ktoś chce i fizycznie będzie sprawny aż do Emerytury, to może jeździć jako Szofer.....
Tylko co będzie jeżeli przytrafi się jakiś wypadek lub zdrowie nie pozwoli na kontynuowanie pracy FIZYCZNEJ, a taką jest zawód Kierowca
Kilkakrotnie padło tu pytanie - Kto jest/będzie Dobrym Kierowcą
Ten z wykształceniem, czy bez niego ?
Odpowiem na to pytanie w sposób przekorny
Ten z Wykształceniem , ale NIE MUSI mieć żadnego oficjalnego "papierka"
Wykształcenie zdobywa się m.in. poprzez aktywne działanie/pracę.
Dla przykładu: Jaka Szkoła Uczy poruszania się z MAPĄ
Prawie żadna oprócz szkół Wojskowych, Morskich, Geodezyjnych itp.
We wszystkich innych nauka ta jest tylko szczątkowa lub żadna
Ja nauczyłem się poruszania z mapą w ręku w Harcerstwie
Czy Harcerstwo dało Mi jakiś "papierek"
NIE , ale wiedza którą posiadłem do dnia dzisiajszego sprawuje się dobrze
Teraz to sobie chwalę pomimo głupich uśmieszków Moich kolegów, gdy o tym mówie głośno, ale Mi to LoTTo.
Inna sprawa to języki obce
Gdzie i jak ich się nauczyć
Najlepszym rozwiązaniem jest szkoła, ale spora część Uczniów traktuje to jak zło konieczne i olewa....
Po ukończeniu szkoły(lub nie) wiele osób ma jakieśtam marzenia co do zawodu Kierowcy..... I to najlepiej na International.....Tylko kto za "Ciebie" będzie mówił zagramanicą
W ostatnich latach przydarzyło mi się przebywanie w różnych miejscach poza polską..... Na początku jak usłyszałem, że ktoś(obcy) mówi po polsku, to miałem chęć "zagadać", ale po kiiiiilku przypadkach stwierdziłem, że lepiej się nie przyznawać , że wogóle jestem Polakiem i mówię po Angielsku.......
Teraz jeżeli rozmawiam, to tylko w związku z pracą(z kooperantem,urzędem itp.).
Jeżeli ukończyłbym jedynie Gimnazium(a są tacy), to prawdopodobnie też musiałbym się nieźle namachać rękoma, aby się dogadać
Czyli jak by się nie tłumaczyć, to nauka jest potrzebna
Dla Kierowcy , to chiiiiba jakaś techniczna .