Cytuj:
ego
... większosc odpowiedzialnosci za wykonanie usługi i przestrzeganie przepisów zleceniobiorca bierze na siebie. Umowy sa czasem bezczelnie konstruowane ,żeby w razie czego kierowca odpowiadal za wszystko - nawet za brak wykupionej winiety czy OC na samochodzie...
w moim przypadku wyglądało to tak:
w naszej firmie pracowali kierowcy na samozatrudnieniu, co ciekawsze byli to najlepsi kierowcy.
samozatrudnienie przeżywało w pewnym okresie przeżywało w Polsce rozkwit nie z powodu, że ktoś chce kogoś wykorzystać, ale z prostej przyczyny: jeżeli masz do wypłacenia kierowcy 5000zł, to na etacie do jego kieszeni trafi 2700zł, a na samozatrudnieu 4000zł. różnica dla niektórych przy tej kwocie 1300zł jest znacząca.
na samozatrudnieniu kierowca pełni rolę przedsiębiorcy podwykonawcy i tu trudno mieć pretensje o odpowiedzialność, bo tak już jest przedsiębiorca nie może powiedzieć jak kierowca: ja nie wiedziałem, przełożony mi nie powiedział itp.
aby samozatrunienie było spełnione muszą być spełnione pewne warunki:
1. samozatrudniający się musi być samodzielny. jeżdżąc w jednej firmie nie ma takiej możliwości, bo kierowca dostaje z góry ustalone trasy, dla narzuconych klientów.
2. firma realizująca zlecenie transportowe powinna wystwiać na każdą trasę i refakturować.
3. kierowca na samozatrudnieniu musi być stroną w sprawie, a nie jest. jeżeli następuje uszkodzenie ładunku to zlecający nie wnosi roszczeń przeciw kierowcy na samozatrudnieniu, oraz w razie kłopotów z płatnością kierowca nie bierze udziału w egzekucji długów.
z tych powowdów kierowca nie może jeździć na samozatrudnieniu, bo zostanie to źle zinterpretowane przez urząd skarbowy, który niechętnie się dzieli kasą, a możliwości interpretowania przepisów przez urzędników są dość dowolne. w przypadku nawet będnej interpretacji urządnik nie ponosi żdanych konsekwencji (sprawa Kluski).
w naszym przypadku ukrócenie samozatrudnienia skończyło się utratą 3 najlepszych kierowców.
został tylko jeden, ale on kiedyś miał swój ciągnik siodłowy, ma certyfikat kompetencji zawodowych i jest firmą transportową z prawdziwego zdarzenia.