Witam znajomy prosił mnie abym założył ten temat a więc chce kupić dwa nowe zestawy na krajówkę czasem będą wypady na trasy międzynarodowe zastanawia się nad Volvem Scanią lub Dafem.Bardzo prosił bym o poradę pozdrawiam
polecam DAF XF105.460 na krajówke w kabinie SC dużo serwisów, kabina SC też jest przestronna, silnik 460KM jest wystarczający, naprawdę polecam DAF XF 105.460...tak jak kolega AdekS napisał podaj jeszcze rodzaj naczepy i tonaż Tylko pamiętaj że jak chcesz nowego to musisz poczekać 1-1,5 roku chyba że bierzesz to co zostało zamówione przez kogoś a nie wzięte
Ale kabina SSC jest większa objętościowo od Globetrotter XL i Topline
A czy koledze Fan-Trans zależy na jak najobszerniejszej kabinie, czy na użyteczności i jak najmniejszej awaryjności samochodu?. Chyba już wiesz o co mi chodzi.
Moim zdaniem wszystkie te 3 marki są godne polecenia. Koledze Fan-Trans polecam kierować się wyborem opierającym się na: odległości do najbliższego serwisu oraz na tym kto da lepszą ofertę.
To znaczy, kto się nie wypowiadał dobrze? Forumowicze, którzy przeczytali coś, gdzieś usłyszeli, a teraz wszędzie piszą, że w nowych Actrosach silnik jest do wymiany, że skrzynia pada po pierwszej trasie itp?
Actros jest najlepszym samochodem dla kierowcy, ma najwygodniejszą kabinę, jedynie silniki są lekko ospałe, poza tym palą stosunkowo mało.. Nowa skrzynia biegów PowerShift nie ma sobie równych.
To już zależy od zasobności portfela, ale 440 w zupełności wystarcza.
Ja mówię tylko to co wiem, znam wielu kierowców którzy jeżdżą/jeździli Actrosami, i nikt nie narzeka - owszem, do skrzyni biegów trzeba się przyzwyczaić, ale to normalne. Zresztą, jak się dba, tak się ma.
Na temat każdego auta można mówić że jest najgorsze spośród wszystkich z 'Wielkiej siódemki', nie ma co się tym sugerować.
Ja polecam zawsze auta Niemieckich producentów - Niemcy słyną z niezawodnych ciężarówek już od lat.
Jakie ja bym polecił? wybrał bym z pośród Dafa, Mana, Volva, Scani, Mercedesa, Renaulta i Iveca. Jeśli auto ma być nowe z salonu to nie widze większej różnicy w użytkowaniu przez pierwsze 3 lata. Według mnie nie można tutaj wyłonic żadnego lidera bo każdemu podoba się co innego, trzeba jechać samemu na jazdy próbne i wybrać, prsote.
_________________ "Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 76 gości