Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 mar 2008, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich na forum! Mam pytanie do Darka ze Szczytna,który jesienią miał problem z gaśnięciem Scanii 113 .Czy udało się zlokalizować usterkę?Jeżeli tak,to co to było ?(Jeżeli nie jest to tajemnicą).W mojej występują te same objawy tj.(ciągle świeci się kontrolka EDC,gdy gaśnie ,gaśnie silnik, po pewnym czasie zapala się i można odpalić,pomaga odłączanie zasilania ,kod 1;5;11.Nikt nie chce podjąć się naprawy.

Post Wysłano: 19 mar 2008, 18:11

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem czy Ci pomogę ale u mnie w volvie było to samo. W serwisie nie wiedzieli co mu jest, a przyjechał elektryk z Katowic i stwierdził że komputer. Naprawa 1200zł.

Post Wysłano: 19 mar 2008, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

kolego kod 1 pedał gazu
5 czujnik ciśniena doładowania
11 sygnał prędkości tachografu błędny

pozdrawiam

Post Wysłano: 20 mar 2008, 11:36

Użytkownik

Użytkownik

ale w jaki sposób gaśnie ?
Czy występuje to po nagrzaniu silnika (tz gaśnie zawsze na ciepłym, a na zimnym jest OK, czy nie ma różnicy)?
I druga sprawa: czy gaśnie podczas jazdy, czy tez zgaśnie nawet jak stoi na wolnych obrotach (odpalasz rano silnik i samochodu nie ruszasz - gaśnie czy nie ?) ?

Post Wysłano: 20 mar 2008, 15:14

Użytkownik

Użytkownik

Nie ma reguły-zimna,ciepła,na wolnych obrotach,w czasie jazdy-gaśnie, czasem raz dziennie, czasem nawet cztery.Nie traci mocy.Zdarzają się dni bez tej usterki.

Post Wysłano: 20 mar 2008, 15:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Nie masz czasem elektrozaworu na pompie wtryskowej który odcina dopływ paliwa :?:

Filmy z tras

Post Wysłano: 20 mar 2008, 18:45

Użytkownik

Użytkownik

Komputer jak nic. Pare lat temu mieliśmy scanie 143 i też tak gasła ale jeździliśmy tak z rok czasu, potem się komputer spalił, założyliśmy nowy i już było wszystko dobrze. Teraz przy volvie tak się robiło i też komputer żeśmy robili

Post Wysłano: 20 mar 2008, 23:01

Użytkownik

Użytkownik

Jezeli jestes pewien ze wiazki i polaczenia sa OK to moze byc problem z jednostka. Mozna co prawda zaryzykowac, rozebrac obudowe jednostki i sprawdzic dokladnie luty (szczegolnie przy wiekszych ukladach scalonych). Jezeli to nic nie pomoze to mozna spobowac wymienic jednostke. Musze cie troche zmartwic bo nowe jednostki w serwisie do 3 serii bywaja juz niedostepne.

Post Wysłano: 30 mar 2008, 12:08

Użytkownik

Użytkownik

Kolego, nic z tym problemem nie poszło na przód. Teraz w niedługim czasie jadę scanią do Białegostoku. Rozmawiałem z kolesiem z tego serwisu i powiedział żeby ją zaprowadzić i będą szukać. Nie mam pojęcia co jest. Jak coś, to na pewno dam Ci znać.

Może jeszcze raz opisze mój problem. Scania czy zimna, czy ciepła gaśnie. Nie ważne czy w trasie czy na postoju. Po zajechaniu na serwis i skasowaniu błędów ma swoją moc dopóki nie zgaśnie. W tym momencie dopuki nie zapali się kontrolka EDC nie ma takiej siły żeby ją odpalić. Kiedy ta kontrolka sie zapali, Scania pali na dotyk, ale nie ma swojej mocy. Jest jakby zamulona. No i gaśnie. Czasami raz dziennie, czasami 5 razy, a czasami w ogóle. Nie mam pojęcia co jest. W Olsztynie nie chcą już na nią patrzeć:]

Post Wysłano: 07 kwie 2008, 21:43

Użytkownik

Użytkownik

Kolego VOLVO. W tym volvie to komputer kosztował 1 200 czy 12 000? Chyba że to była tylko jego naprawa. Mi w servisie powiedzieli że komputer do 113 nowy kosztuje koło 10 000 złotych. Bo coś mi tu nie pasuje. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Post Wysłano: 08 kwie 2008, 22:59

Użytkownik

Użytkownik

no niestety o ile w ogole uda sie kupic nowa jednostke EDC do 3-ki to wlasnie tyle ona kosztuje - netto cos kolo 10kPLN :wink: Z kolei nowa jednostka silnika do R-ki to koszt o polowe mniejszy :roll: Widocznie 3-ki na tyle rzadko przyjezdzaja do serwisu ze musza na czyms zarobic. Przedzwon jeszcze do serwisu i zapytaj sie o promocje na czesci do 3-ek. Scania oglosila takie cos, ze czesci sprzedaja po 50% aby pozbyc sie z magazynow (bo niedlugo to tylko zupe z tego bedzie mozna ugotowac).

PS. Piszesz ze niedlugo jedziesz do Bialegostoku na serwis. Z tego co kojarze to nie jest to serwis Scanii Polska S.A. - tylko jakis tam Biascan ? No ale moze te promocje 50% tam tez dzialaja ...

Post Wysłano: 09 kwie 2008, 10:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kolego VOLVO. W tym volvie to komputer kosztował 1 200 czy 12 000? Chyba że to była tylko jego naprawa. Mi w servisie powiedzieli że komputer do 113 nowy kosztuje koło 10 000 złotych. Bo coś mi tu nie pasuje. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Przy volvie naprawa kosztowała 1200zł, a do scani kupowaliśmy używany bo tamten się spalił, ale dokładnie nie pamiętam ile kosztował coś koło 4000. Do 113 pewnie będzie tańszy bo więcej ich jeździ, my mieliśmy scanie 143H 500.

Post Wysłano: 09 kwie 2008, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

Roberto, masz racje, to jest BIASCAN ale oni mają autoryzowany serwis i dealera Scanii. Maja chyba też w Bielsku Podlaskim. W przyszłym tygodniu jestem z nimi umówiony na warsztat. Zobaczymy co z tego bedzie, bo to nie jest jazda. Ktoś kiedyś napisał ze komputer przy większym błędzie moze unieruchomić silnik i traci on wtedy 30% swojej mocy, i tak faktycznie jest. Jak będe wiedział coś więcej to napewno napisze co i jak. Gdyby też ktoś miał jakieś sugestie co do tego kłopotu, to naprawde, prosze, piszcie. Pozdrawiam

Roberto, masz racje, to jest BIASCAN ale oni mają autoryzowany serwis i dealera Scanii. Maja chyba też w Bielsku Podlaskim. W przyszłym tygodniu jestem z nimi umówiony na warsztat. Zobaczymy co z tego bedzie, bo to nie jest jazda. Ktoś kiedyś napisał ze komputer przy większym błędzie moze unieruchomić silnik i traci on wtedy 30% swojej mocy, i tak faktycznie jest. Jak będe wiedział coś więcej to napewno napisze co i jak. Gdyby też ktoś miał jakieś sugestie co do tego kłopotu, to naprawde, prosze, piszcie. Pozdrawiam. A co do tego komputera i promocji 50 % to powiedzieli mi ze jednostki EDC ta promocja nie obowiązuje.I wszystko na ten temat:]

Ostatnio zmieniony 09 kwie 2008, 21:44 przez Łukaszz, łącznie zmieniany 1 raz.
Post pod postem.

Post Wysłano: 09 kwie 2008, 21:46

Użytkownik

Użytkownik

Moja sugestia jest taka: wyciagnij jednostke z pojazdu i albo daj ja jakiemus elektronikowi, albo sam dokladnie obejrzyj polaczenia lutowane na plytce (szczegolnie w przypadku wystepowania wiekszych scalakow). Nieraz ratuje taka jednostke poprawienie lutow, jednak trzeba miec do tego odpowiednia lutownice, aby cos nie zepsuc.
Do tych promocji 50% to proponuje Ci zadzwonic jeszcze do serwisu do Warszawy (najlepiej do osoby ktora zajmuje sie czesciami zamiennymi) i tam sie jeszcze spytac dokladnie o to (bo moze chca Cie naciagnac).
Z uzywanymi kompami to tez roznie bywa :wink: mozesz kupic drugi taki sam, a z tego co widze to coraz czesciej 3ki wlasnie na to choruja.

Post Wysłano: 12 kwie 2008, 10:35

Użytkownik

Użytkownik

Panowie powiedzcie mi jedną rzecz. Tam gdzie znajduje sie komputer czyli w ścianie za siedzeniem pasażera jest jeszcze jeden czarny modół.. Od czego on jest i za co o dpowiada? Może wy wiecie. Serwis wymieniał mi tą kasete po lewej Boschowską srebrną. Ale tam jest jeszcze mniejsza czarna. Od czego ona jest?

Post Wysłano: 12 kwie 2008, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Zafira 2.0 DTi

Cytuj:
Do tych promocji 50% to proponuje Ci zadzwonic jeszcze do serwisu do Warszawy (najlepiej do osoby ktora zajmuje sie czesciami zamiennymi) i tam sie jeszcze spytac dokladnie o to (bo moze chca Cie naciagnac).
jeśli chodzi o tą promocje - to jest ona nadal aktualna... niedawno kupowałem poduszki do 3ki i za kazdą -50%.
W sumie to teraz powinni tak obliżyć do 4rek ;)

pozdrawiam!

Post Wysłano: 27 paź 2010, 19:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: iveco

mam taki problem z gasnacym ivecem.gasnie podczas jazdy a tez i na postoju elektrycy sprawdzali wiazki i nic nawet na serwisie nic nie stwierdzili i nie mam juz pomyslow co zrobic :(

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]