Cytuj:
różnica między zachodnim sprzętem a wschodnim w rodzaju Kamaz czy Maz wygląda tak, że kupując powiedzmy 10 ciężarówek od zachodniego producenta dostajesz gwarancję, a od wschodniego 11 pojazd i dwóch serwisantów - mechaników.
transport ponadnormatywny to olbrzymie koszta i trudna organizacja. w momencie jakiejkolwiek awarii, auto 7 największych producentów naprawisz w każdym miejscu Europy, a z częściami nie ma kłopotu. co ciekawsze jest małe prawdopodobnieństwo, że pojazd na gwarancji ulegnie awarii. natomiast sprzęt od wschodnich producentów ma to do siebie, że awarie są wkalkulowane w proces eksploatacji, a mechanicy znający się na rzeczy są tylko za Bugiem i części też.
jeżeli pojazd ciągnący zestaw 120T uległby awarii gdzieś w Niemczech i musiałby zostać do rana (przewóz ładunków ponadnormatywnych w cywilizowanych krajach odbywa się tylko nocą) blokując autostradę w dzień, koszt ściągnięcia holownika do odwiezienia do jakiegoś serwisu oraz cała operacja przekroczyłby roczny dochód firmy.
nie jestem przeciwnikiem wschodnich marek, ale myślę racjonalnie. w krajach postradzieckich, gdzie każdy mechanik uczył się na Kamazach i Mazach, gdzie zablokowanie drogi jest takim samym utrudnieniem jak deszcz, na który śmiertelnicy nie mają wpływu, takie auta jeżdżą z powodzeniem. na zachodzie jest jednak inaczej.
Zupełnie się nie zgadzam.
Czy widujecie gdziekolwiek oprócz afryki 25 letnie Actrosy na chodzie które ciągają wanny z ładunkami po 35 ton ? Wątpie, a w Rosji Kamazy pod oblodzone górki z cięższym ładunkiem w wieku 25+ idą lepiej niż europejskie marki.
Każdy mechanik jest w stanie zdiagnozować Kamza, to przecież jest pojazd mechaniczny a nie wynalazek kosmosu, części z dzisiejszych czasach z Moskwy do Paryża 24h jak nie krócej.
Co do jakości Kamaza, w autach z lat 70-80 kapitalny remont silnika robiło się co 30-40tyś.km gdzieś na parkingu na kolanie w pół dnia i szło dalej jak burza, a jak coś padnie we wspomianym Actrosie lub Stralisie - potrzebny mechanik.
To są tylko moje argumenty, możecie się z tym nie zgodzić ale w internecie jest masa informacji na temat nowych Kamazów każdy może się dowiedzieć wiecej..