Mam tego Tom'ka od niecałego tygodnia ( tylko 500 km zrobilismi razem). Moge go polecic z czystym sumieniem. Wiadomo ze pokrycie map dla Polski to tylko 70% czyt. wioski to tylko plamy, a czasem nawet nie. Co do miast to 90-99% (na przykładzie Łodzi). Urzadzenie w pelni mozna poddac personalizacji. Moze wskazywac droge Twoim wlasnym glosem lub ukochanej (wymaga to 10 min. czasu na nagranie sekwencji zgodnie z poleceniami) Dodatkowo do zainstalowania głos Holowczyca
. Ponadto mozliwosc nanoszenia wlasnych poprawek na mapy (fotoradary, etc.) oraz korzystanie z map innych uzytkownikow. Wbudowany nadajnik FM, dla kogoś kto ma ciekawe naglosnienie moze sluchac komend lub plikow mp3 zapisanych na dysku Tom'a. Pilot raczej gadzet, mnie nie powalil, piate kolo u wozu, wszystko mozna zalatwic paluchem na ekranie
Dostep do satelit ok, to chyba zasluga tej ponoc innowacyjnej funkcji, ktora nawet bez zasiegu moze obliczac trase, ktora w międzyczasie pokonales. Jeden minus to wydawanie polecen glosowych u mnie tego nie ma lub nie moge znalesc, tzn. w instrukcji i w specyfikacji produktu jest, a w urzadzeniu jeszcze musze pogmerac.
Plusy:
+ pelna personalizacja
+ przejrzystość menu
+ antyrefleksyjny dotykowy ekran
+ dobre kontrasty
+ transmiter FM
+ dosc duzo miejsc pozytecznych w trasie (parkingi, stacje benz. etc.)
+ można na nim odtwarzać filmy (za pomoca takiego programu:
http://www.mobilnova.com/MobilNova/en/ to tylko demo)
Minusy:
- wiekszosc ulic ma naniesione po 2-3 numery domost
- pilot(?)
- tylko 70% pokrycia powierzchni kraju
- w pomieszczeniach wystepuja klopoty z dostepem do satelit, a co za tym idzie nie mozna nanosic trasy (rozwiazanie stac przy oknach)
- polska cena
-
brak opcji osobowy/ciezarowy.
Edit:
mega minus (-------) za brak pokrowca lub "pochwy" ochronno-transportowej. Widzielem takie w granicach 100 zl.
Swojego Tomtoma kupilem na ebayu od tego pana
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZjean_sale Wysylka trwala cos ok 10 dni, taka polityke ma ten sklep. Ale cena nieporównywalnie nizsza przy obecnym kursie. Poszukasz znajdziesz jeszcze tansze
Bluetooth jeszcze nie byl sprawdzony (!)