Cytuj:
Koledzy mam takie pytanko. Wkładam tarczkę, rozpoczynam jazdę o godz. 6:00 jadę 4h 30 min i o 10:30 robię pauzę 45 min. O godz. 11: 15 ruszam dalej w drogę jadę 4h 30 min o godz. 15:45 rozpoczynam odpoczynek dzienny 11h, czyli w drogę dalszą mogę ruszyć o godz. 2:45 i tutaj moje pytanie. Okres na tarczce trwa 24 h. Co dalej zrobić z tymi 3h 15min co mi zostały do dokończenia okresu?
Jeju, było to wałkowane tyle razy, że minimalna inicjatywa z własnej strony wystarczy żeby to poszukać. Doba kierowcy to nie doba zegarowa. Trwa maksymalnie 24 godziny, ale może trwać mniej.
Cytuj:
Powiedzmy stoję w miejscu rozładunku,robię odpoczynek dobowy 11 h i koniec tej pauzy wychodzi mi o godz. 3 w nocy, a rozładunek mam rano np. o godz.8 , a okres 24h. na tarczce mi sie zakończył. I tutaj mam pytanko, czy muszę wstać o tej 3 w nocy po zakończonym okresie i włożyć następną tarczkę?
Jak pauza najdzie na jazdę to nie ma tragedii. Gorzej jak odwrotnie. Chociaż mają prawo się czepiać i najlepiej dla świętego spokoju wymienić ją. Tym bardziej, że to aż 5 godzin.