http://pl.wikipedia.org/wiki/Propagacja_fal_radiowych
W powyższym linku jest wyjaśnienie. Mówiąc językiem bardziej ludzkim:
Pod wpływem aktywności słońca, fale radiowe częstotliwości CB (w naszym przypadku) są odbijane od jednej z górnych części atmosfery. Propagacja może być w różnych kierunkach i jest czymś zupełnie normalnym. Ma charakter cykliczny: daje się we znaki szczególnie latem, w ciągu dnia i ma bodajże 11-letni (tego nie jestem pewien) cykl, gdzie z roku na rok nasila się, a później słabnie. Aktualnie zbliżamy się do szczytu, chociaż też nie wiem dokładnie na który rok on przypada.
Odbicia są w różnych kierunkach. I tak czasami w Polsce możemy usłyszeć Włochów, czasami Niemców, ale i tak najgorsi są Ruscy i Arabowie. Ci pierwsi to głównie korporacje taksówkarskie walące kilkukilowatowymi dopałami, a ci drudzy mają manie transmitowania muzyki za pomocą CB
Zjawisko nielubiane przez kierowców, ma rzeszę "wielbicieli" wśród wielu właścicieli stacji bazowych CB oraz krótkofalowców. Ludzie rozmawiają dzięki temu na odległości nierzadko przekraczające kilka tysięcy kilometrów
Nam w mobilu na podstawowej 40-tce w AM raczej ciężko będzie nawiązać łączność, więc odbieramy to wszystko głównie jako zakłócenia. Niestety nic nie da się z tym zrobić. Żadne filtry nie pomogą. Spędzając jednak czas w Polsce i słysząc, że propagacja jest gdzieś z zachodnich części Europy warto włączyć kanał 28. Czasami można sobie posłuchać tam rozmowy polskich kierowców jadących razem akurat gdzieś we Włoszech (ja miałem taki przypadek
)
Bywa też tak, że fala odbijana jest na krótką odległość. Tak zdarzyło mi się dwa razy, kiedy będąc pod Częstochową słuchałem na 19 mobili z okolic Szczecina, czy Koszalina