Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 cze 2008, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Posiadam licencje transportowa i mam samochód z tacho cyfrowym. Jezdze nim w celach zarobkowych. Jestem kierowca i włascicelem jednoczesnie. Mam pare pytan.
1. Czy musze miec karte przedsiebiorcy czy wystarycz jak bede szczytywal dane z karty co 28 dni.
2. i jesli musze miec to jaki program bedzie dla mnie najlepszy, w miare tani i prosty w działaniu. Przypomne , ze mam jeden samochod i sam nim jezdze

Pozdrawiam Asobol

Post Wysłano: 10 cze 2008, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

musisz mieć kartę przedsiębiorcy,a jeśli chodzi o program to dostajesz go razem z urządzeniem do odczytu poszukaj reklam w polskim trakerze lub na stronie drabpolu mieli promocje ostatnio

Post Wysłano: 11 cze 2008, 8:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4

Cytuj:
Posiadam licencje transportowa i mam samochód z tacho cyfrowym. Jezdze nim w celach zarobkowych. Jestem kierowca i włascicelem jednoczesnie. Mam pare pytan.
1. Czy musze miec karte przedsiebiorcy czy wystarycz jak bede szczytywal dane z karty co 28 dni.
2. i jesli musze miec to jaki program bedzie dla mnie najlepszy, w miare tani i prosty w działaniu. Przypomne , ze mam jeden samochod i sam nim jezdze

Pozdrawiam Asobol
1. Musisz mieć kartę przedsiębiorcy, bo musisz sczytywać dane z tacho cyfrowego, sczytywanie danych z karty nie wystarczy.
2. Wystraczy ci tylko programik który będzie Ci zapisywał te pliki, są one w formacie .DDD, możesz je tylko archiwizować (trzymać na kompie)
3. Nawet jak masz jedno auto nie zwalnia Cie to z przepisów prawnych, a więc nie msz wyjścia

Ps. Dane z TC sczytuje się co najmniej co 28 dni, a nie raz na 28 dni, lepiej zawsze wcześniej to robić, jak masz ochotę i czas możesz to robić nawet co tydzień, dzień itd. 28 dni to górna granica sczytu, karta więcej okresów nie zapamięta i może ci uciąć jakiś dzień.

Post Wysłano: 11 cze 2008, 18:16

Użytkownik

Użytkownik

Ps. Dane z TC sczytuje się co najmniej co 28 dni, a nie raz na 28 dni, lepiej zawsze wcześniej to robić, jak masz ochotę i czas możesz to robić nawet co tydzień, dzień itd. 28 dni to górna granica sczytu, karta więcej okresów nie zapamięta i może ci uciąć jakiś dzień.

Dzieki za wyjasnienie mojego problemu. Mm jeszcze mala pytanko :)
No karta zapamietuje do 28 dni ale w tacho cyfrowym dane sa zapisane dłuzej.Czy mozna zczytywacmajac majac karte przedsiebiorcy dane z samego tylko tacho cyfrowego np. co 2 miesiace ? Wystraczy przewód podłaczony do tacho i kompa czy musi byc jakis specjalny sprzet ? Pozdrawiam i przpraszam za male wpadki na forum :) jestem pierwszy raz

Post Wysłano: 12 cze 2008, 9:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale do sczytania karty kierowcy nie potrzebujesz karty przedsiębiorstwa, TC zapamamiętuje ok 90 dni, czyli jakieś 3 miesiące, w tym czasie musisz sczytać TC, do szcytania potrzebny bedzie Ci jakiś klucz, lub czytnik no i jakis programik do archiwizacji tych danych, także powodzenia

Post Wysłano: 23 mar 2011, 20:42

Użytkownik

Użytkownik

Trzeba sczytać dane i z karty i z tacho nie wystarczy kopia tylko z 1 nośnika????

Post Wysłano: 24 mar 2011, 14:08

Użytkownik

Użytkownik

Tu Kolego znajdziesz oprogramowanie i czytniki:
http://pcnetservice.pl/
http://tachospeed.pl/

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]