Witam. Mam takie pytanie co to za Man który ma z przodu poduszki zamiast resorów. Jak sie go prowadzi, czy ma to jakiś wpływ na spalanie i ogólnie po co kombinowali takie poduszki zamiast resorów
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Nie jest to czasem wersja low-deck. Ja bym swojego mana zamienił na takiego pod warunkiem że ma sprawne amortyzatory z przodu i styłu wtedy konfort jazdy porównywalny do solówki.
Spalanie bedzie takie samo jak przy resorach. Pełne resorowanie pneumatyczne pozwala maksymalnie obizyć skład przy przejazdach np pod mostem jak się jeżdzi z naczepa mega lub wozi jakieś gabaryty
Jedynym minusem jest to, że jak ktoś jedzie pierwszy raz to przy hamowaniu ma wrażenie że auto się zapada.
A poduszki z przodu były montowane jako opcja, więc nie koniecznie musi to być Low-Deck.
Ja mam f 2000 na poduszkach przud i tył i f 90 w kóry tylko tył jest na poduszkach a przud na resorze i f 90 jes dużo mietrzy niz f 2000 może o dlaego, że ma nowe amortyzaory i resory:P
Na plus jest komfort jazdy , na minus jak przyjdzie Ci sciągać miskę olejową np. do wymiany panewek albo remontu silnika to wtedy są jaja ) (dla zorientowanych wszyscy wiedzą o co chodzi!!!)
Stosowane jest też w autach przewożących skrzynie wymienne, tzw. BDF-y. By móc podnieść ją dogóry, rozstawic nogi , opuścić podwozie i wyjechać nim spod skrzyni. Podobnie by ją zabrać
Poza tym oczywiście takze dla podwyższenia komfortu
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 3 gości