No to jak to sie ma w końcu?
Bo już tyle wersji o urlopowkach krąży ze szok.
Jeżeli auto ( w moim przypadku autobusy) jeżdżą tylko po kraju to żółte tarczki obowiązują?
Czy trzeba wypisywać na kompie to zaświadczenie.
Do tej pory robiłem ze 5 dni jeżdżonych, na weekendy wolne na żółtej tarczy i tak cały czas.
napiszcie jak to teraz trzeba rozpisywać i na czym odpoczynki jak w moim przypadku
nie dalej jak 2-3 tyg temu zadzwonilem w tej sprawie do dyzurujacego inspektora ITD, w/g niego jedynym dowodem "odbebnienia" pauzy weekendowej jest stosowne zaswiadczenie (w formie wydruku) wystawione przez pracowdawce , na moje watpliwosci w kwestii faktu, ze w w/w wzorze wydruku nie ma opcji "kierowca nie prowdzil pojazdu o DMC > 3,5 t, inspektor oswiadczyl, ze nalezy zaznaczyc pole "przebywal na urlopie" badz pole " prowadzil pojazd wylaczony z AETR itd..."
na moje pytanie o waznosc dotychczas stosowanych tarcz weekedowych, odpowiedzial, ze obecnie nie sa one honorowane
Ojciec był osobiście w "Wojewódzkim Inspektoracie Transportu Drogowego w Krakowie" gdzie rozmawiał z panem (inspektor kontrolujący firmy), który wytłumaczył mu że żółte tarcze są jak najbardziej akceptowane ale tylko na terenie polski. Jeżeli ktoś wykonuje transport poza granice kraju, musi już mieć wydruki.
GG: 0
Samochód: duży z naczepą
Koledzy a jak to się ma w przypadku gdy rozpoczynam pracę? Mam umowę od dnia dzisiejszego i w tym dniu wyruszam. Nie mam wcześniejszych tarczek, bo wcześniej nigdzie nie pracowałem i nic nie prowadziłem. Powinienem mieć jakiś papier odnośnie tych tarczek ? Dodam, że będzie to transport międzynarodowy. Więc czy wystarczy sama umowa o pracę z dnia tego którego ruszam i tarczki od tego momentu? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, ponieważ zostało mi już nie wiele czasu do wyjazdu.
_________________ Jezus też palił !!! wszyscy palili !!! to prawda, tym wszystkich których "uzdrowił"? dał poprostu pare gramow ze swojej plantacji!! ot cała prawda!
GG: 0
Samochód: duży z naczepą
Ale jak to będzie wyglądało, jak umowę mam od dzisiaj http://www.lechu.net/urlopowka.zip i tutaj co zaznaczyć urlop ?
tak ogólnie to uważam, że w kraju bym się jakoś wytłumaczył, że zacząłem dzisiaj pracę, ale za granicą uważam, że nie ma szans ...
Dzwoniłem do ITD, poinformowano mnie, że sama umowa o pracę przy sobie winna wystarczyć.
_________________ Jezus też palił !!! wszyscy palili !!! to prawda, tym wszystkich których "uzdrowił"? dał poprostu pare gramow ze swojej plantacji!! ot cała prawda!
Zaświadczenie o nieprowadzeniu powinieneś mieć. Po to je wymyślili w jednolitym wzorze dla wszystkich państw członkowskich, żeby organy kontrolne w innym państwie wspólnotowym, wiedziały o co chodzi. Najlepiej zaznaczyć urlop wypoczynkowy. Nie ma innej rubryki żeby zaznaczyć będąc na wolnym, np. podczas długiego weekendu. To jest tylko podkładka dla służb, dlatego w takich przypadkach "urlop" wpisany na zaświadczeniu nie zabiera nam dni z przysługującego nam urlopu wypoczynkowego. Bynajmniej tak było w firmach z którymi miałem styczność.
ja jezdze na krajowce i powiem tak ze na koniec stycznia mialem ostatnia kontrole ITD ,mialem ze soba te zaswiadczenia wypisane na komputerze i nie doczepili sie do niczego
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 10 gości