jeśli kupować na początek to tylko UNIDENKA520. dlaczego? robione na bazie presidenta-konkretnej firmy-jakość ta sama cewna niższa.
jak uniden to tylko 520sx bo ma jeszcze RF GAINA a na bazie to się przydaje jak się rozmowy nakładają bliskie z dalekimi...
anteny? polecam 1/2 fali. najlepsze do lokalnych łączności(na wstęgach to trza być już normalnie master:D), są tanie i wogóle. ja na swojej na 15 metrowym dachu mam zasięgi do 50km w zależności od pogody.
są niby lepsze 5/8 z przeciwwagami ale to byś musiał znaleźć coś z używanych albo kupić bardzo drogą nówkę bo te tanie, nówki z chin z tymi śmiesznymi 20cm przeciwwagami to chyba kpina...
tak więc dla początkujących polecam U520sx+ 1/2 falówka na dach(niekoniecznie na maszcie), byle przynajmniej 4 metry od anten TV(najgorsze są siatkowe...
), działających często w zbyt szerokim paśmie w tym CB przez co sąsiedzi będą słyszeć was w TV albo wy ich w CB.
i już macie w miarę tani a bardzo dobry sprzęt do łączności z mobilami(poza 19 praktycznie nic się niedzieje..)
ja mam radyjko i siedze na nasłuchu 19 a jak trza to podpowiem i naprowadzam mobili.
pozdro