Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 lip 2008, 16:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Witam. Chciałbym żebyście mi powiedzieli, czy poradził bym sobie z takim modelem http://www.hobbysta.pl/ciagnik-scania-r ... -9461.html
Dodam ze jestem początkujący i nigdy w życiu nie składałem takich modeli. Powiedzcie na co trzeba uwazac, ile czasu mi to zajmie, czy wogule dam rade złozyć go od początku do końca z dobrym efektem. Bo z tego co wiem nie jest to proste. A jesli tak, to poradzcie jakis model i wypowiedzcie sie odnośne tego tematu. Dzięki. Pozdrawiam

Post Wysłano: 28 lip 2008, 22:08

Użytkownik

Użytkownik

Poradzisz sobie na pewno. Sklejanie moze zajac dzien(nie polecam), a moze zająć nawet rok. zależy od tego jak się kto przylozy... Jezeli sie przylozysz to bedziesz mial fajny model za rozsadna cene.

Post Wysłano: 29 lip 2008, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12223752

Według informacji, które czytałem na różnych stronach, doświadczeni modelarze zwykle polecają amatorom modele najłatwiejsze do sklejenia - Dafy, Mana TGa bo mają już sklejoną ramę i mają mniej części - ale wybór należy do Ciebie, jak się postarasz napewno dobrze wyjdzie Ci każdy model :)

Post Wysłano: 31 lip 2008, 13:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3692341

Czołem :)
Ja sklejałem Iveco i to był mój pierwszy model i wyszedł nawet nawet a postawiłem sobie poprzeczkę dosyć wysoko bo jeszcze zamontowałem oświetlenie. Jeśli jesteś dokładny i nie śpieszysz się i czujesz że Ci wyjdzie to śmiało możesz go kupić a jeżeli boisz się że zepsujesz model za ponad 100 zł to kup sobie na początek Dafika lub Manika.

Pozdrawiam Łukasz :)

KTO SZYBKO JEDZIE TEGO WOLNO NIOSĄ !!!!

Iveco TurboStar - ukończony
Jelcz C-423 - w budowie

Post Wysłano: 02 gru 2008, 17:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czy w modelach 1:24 da rade zamontować jakies oświetlenie lub kangura? Albo to i to :D tzn chodzi mi oto czy te modele są w miare wytrzymałe.

Post Wysłano: 02 gru 2008, 18:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Da się oświetlenie diodowe, a kangura możesz nawet kupić w akcesoriach (będziesz chciał to podbij, mam na sprzedaż), bądź też wykonać samemu, ale trzeba trochę wprawy.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 02 gru 2008, 18:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A powiedzcie mi jakie modele są najłatwiejsze do składania.

Post Wysłano: 02 gru 2008, 18:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8261240

Man TGA lub DAF 95XF, z tego co pamiętam.

Post Wysłano: 02 gru 2008, 18:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Podzielcie sie swoimi uwagami co do takich modeli, i mozecie zaprezentowac DAFy albo MANy (tylko własne). Opłaca się i dobrze się prezentuja?

Post Wysłano: 02 gru 2008, 18:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

MAN wygląda fajnie, DAF mnie jakoś nie przekonuje.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 03 gru 2008, 22:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2895700

Cytuj:
Podzielcie sie swoimi uwagami co do takich modeli, i mozecie zaprezentowac DAFy albo MANy (tylko własne). Opłaca się i dobrze się prezentuja?
Jak na pierwszy model pewnie że się opłaca. Sam składałem MANa, dosyć dawno bo około 1-2 lat temu. Zdjęć nie ma, ale według mnie model z mniejszą ilością części na początek jest w sam raz ;)

Polecam ci stronę, a właściwie forum, http://www.forum.pkmc.eu gdzie możesz zasięgnąć trochę wiedzy, od tego na co uważać, co kupić i jak się do tego zabrać do pomysłów na akcesoria i tym podobne.

Post Wysłano: 03 gru 2008, 23:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki bardzo kolego :wink:

Post Wysłano: 04 gru 2008, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10349880

Siemka.
Ja jako pierwszego składałem DAF-a 95XF. Moim zdaniem to o tyle "łatwiejszy" model gdyż:
-rama jest już gotowa w zestawie
-nie ma silnika, a co za tym idzie kabina się nie odchyla, gdyż nie ma tam co oglądać
-można powiedzieć, że układ kierowniczy jest nieaktywny(tzn. nie można skręcać przednimi kołami w lewo, czy w prawo
Moim zdaniem to duże wady, a nie ułatwienia, gdyż każdą część modelu składa się mniej więcej z takim samym poziomem trudności. Jak ktoś sobie poradził ze złożeniem kół bliźniaków to i sobie poradzi z silnikiem. Takie jest moje zdanie. Instrukcje są dosyć dokładne, więc nie powinno być problemu ze złożeniem modelu (przynajmniej w Italeri, bo tylko to składałem), ...tam może parę części nie pasowało, ale jak to się mówi "Popieścisz, popieścisz i wszystko się zmieści" 8)
Daf ten po złożeniu całkiem nieźle prezentuje się na półce (nawet w seryjnym kolorze). Uważam, że jest to najlepszy model dla początkującego modelarza (ale nie składałem jeszcze MAN-a).
Pozdrawiam i powodzenia w wyborze.

Post Wysłano: 09 gru 2008, 16:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja w niedziele zacząłem składać Renault Magnum z Italieri w 1:24. Tyle że się okazało jak na pierwszy modeł był dla mnie za trudny: ze skrętnych kół zrobiłem nieskrętne bo źle części przyklejałem i ta taka pałka dzięki której się oba koła ruszały razem nie łączyła bo silnik przeszkadzał, szyby zamiast przezroczystych mam półprzezroczyste, i jeszcze pare małych części ułamanych. Zastanawiam się właśnie czy wlejać relacje z budowy.
P.S Czy Iveco Turbostar Italeri, Scania LB 141 Heller i Scania T142 Roadrunner Italeri są łatwe do sklejania?

Post Wysłano: 12 gru 2008, 15:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego nie powiem Ci czy będzie ci je łatwo sklejać bo nie znam się na modelarstwie "ręcznym" lecz tak jak poprzednicy pisali najłatwiejszymi modelami są DAF 95XF SCC oraz MAN TGA

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]