Cytuj:
Przyznaję się od razu, że nie przejrzałem dokładnie wszystkich postów, a z linka do tachospeed dwie strony temu nie wywnioskowałem - czy to prawda, że tylko raz w miesiącu można skrócić odpoczynek tygodniowy do 24 h? I jeżeli zrobię powiedzmy w jednym tygodniu 24 h pauzy, w drugim 45 h, w trzecim znowu 24 h, to czy muszę w czwartym tygodniu oddać 21 h i zrobić 66 h pauzy?
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Proszę o odpowiedź
Znowu cytaty:
Łączny czas prowadzenia pojazdu w ciągu dwóch
kolejnych tygodni nie może przekroczyć 90 godzin.
Mieścisz się w tym limicie? To możliwe, ale pilnuj tego.
W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej:
- dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub
- jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku trwający co najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak skompensować równoważnym odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnianastępującego po danym tygodniu.
Z czego wynika, że raczej nie możesz zrobić tak jak napisałeś 24+45+24 bo gdzie rekompensata? Chyba że w środku trzeciego tygodnia wypadła pauza tak długa, że starczy na rekompensatę. Inaczej musisz zrobić 24+45+66.
Zaznaczę, że mogę się mylić. Sam nie korzystam prawie ze skróconych pauz tygodniowych, więc dokładnie tego nie analizowałem, może wypowie się praktyk.