Cytuj:
Trochę chore bo jeżeli będzie ewidentnie widać że gość np. ścinał zakręt i jest na twoim pasie a ty masz za to płacić...
Ewidentne jest to ,że
nie miałeś prawa się tam znajdować. Analogicznie poniekąd można twierdzić,że ktoś, kto ma zatrzymane prawo jazdy może spokojnie po drogach jeździć, bo przecież z zatrzymaniem domumentu nie odebrano mu nabytych umiejętności.Podobnie jest z udziałem w wypadku pojazdem bez ważnego badania technicznego dopuszczającego pojazd do ruchu.Niewykluczone,że on był sprawny, ale
nie był dopuszczony do ruchu drogowego.Jego nie miało prawa tam być.I pierwsze co robi ubezpieczyciel,to-oprócz prawa jazdy kierowcy- kseruje dowód rejestracyjny wraz ze stroną gdzie są terminy dokonanych przeglądów.Nie ma przeglądu-dziękujemy, nie interesuje nas to zdarzenie. I podobnie: kierowca nie posiada prawa jazdy- j.w. Pomyślcie o tym.Szczególnie, gdy są ofiary w ludziach.Pobyt w szpitalu.Koszty leczenia.Zwolnienia z pracy.Czy-nie można wykluczyć-renty.Bo pytanie :ile mi grozi złotych kary za brak prawa jazdy?-jest pytaniem o rzecz najmniej ważną.Nie chcąc urazić Autora pytania, jest to pytanie bardzo dziecinne.Niezależnie od wieku je zadającego.
Cytuj:
jemu chyba nie o to chodziło.Jak zatrzyma cię policja do kontroli i zaproponuje mandat to go przyjmij.Ponieważ mandat jest dla ciebie karą i to wszystko.jeżeli nie przyjmiesz lub miśki skierują sprawę do sądu grodzkiego to dostaniesz grzywnę i możesz jeszcze załapać się na karę dodatkową,czyli środek karny np. zakaz prowadzenia pojazdów o danej kategorii przez jakiś czas. Sąd jest w tym kraju władzą i może wiele,niestetyO drogach publicznych poczytaj na necie.Ponieważ przepisy Ruchu Drogowego dotyczą tylko takich dróg innych nie
Sąd w każdym kraju gdzie istnieje sądownictwo "może wiele". Ale nie wiem czy jest to "niestety". Wolalbyś, by za spowodowanie szkód, zamiast kary sądowej "wzięła w swoje ręce" sprawy n.p. rodzina poszkodowanego? Na zasadzie Kodeksu Hammurabiego? Złamałeś komuś rękę? Dorwią Cię i złamią też.Choćby jedną.Chyba,że doliczą odsetki za zwłokę, za ukrywanie się
Stracił w wypadku oko z Twojej winy? Podobnie, będa szukac aż cię znajdą i wybiją oko. Itd.. Aż do "rozwiązań" krańcowo brutalnych.Są miejsca i kraje gdzie jest to praktykowane jeszcze.Tak ,jak są kraje, gdzie w wypadku czy kolizji ten jest winien, kto ma rozbity przód auta. Ale wydaje mi się,że lepiej pozostać chociaż na obecnym stopniu ucywilizowania.