Cytuj:
Nie idzie powiedzieć na 100% według mnie, że scania, volvo i man napewno będą lepsze. Każde auto ma bolączki tak jak pisałeś z tym iveco, ale wystarczy otworzyć maskę i po lewej na górze masz tabliczkę i tam masz napisane gdzie go robili. A z częściami w dzisiejszych czasach myślę nie ma problemu. Można tak samo podać za jakiś minus np elektryke w manach, psujące się komputery itp.
Co z tego że auto ma napisane gdzie było składane, poszczególne części mogły być robione w różnych krajach europy albo jeszcze gdzieś dalej. Sprowadzenie takiej części dużo kosztuje i na dodatek strata czasu też może być kosztowna dla kierowcy. Nawet gdy kupisz nową np Magnumkę to to że jest ona na gwarancji może Ci nic nie dać bo pieniądze które zaoszczędzisz na naprawie będziesz musiał wydać na karę za opóźnienie bo auto stoi na serwisie.
Co do elektroniki i komputerów to myślę że tutaj ciężko jest uniknąć psucia się tych podzespołów bo mimo że są to inteligentne maszyny to jeszcze nie są w 100 % procentach doskonałe.
A co do części to masz rację że nie ma problemu z nimi ale jednak tak czy inaczej oryginalne są często bardzo drogie a zamienniki nietrwałe. Np w Renault Midliner wymiana sprzęgła na zamiennik to wydatek o połowę mniejszy tylko że po 200 tys sprzęgło rozsypuje się w mak.