Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 sie 2008, 19:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

3 miesiace przeszekasz,
mozesz sie ewentualnie popytac w jakiejs dytrubucji, zeby za pomocnika porobic, tzn chociaz bys zobaczyl co i jak, kazda lekcja czegoś cię nauczy

Post Wysłano: 31 sie 2008, 21:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1147226
Samochód: C360

Koledzy mam takie nietypowe pytanko w jakich krajach europy bądz w jakim kraju można jeżdzić autem pow 7,5tony DMC :?:
Z góry dzięki.

Post Wysłano: 31 sie 2008, 22:33

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy mam takie nietypowe pytanko w jakich krajach europy bądz w jakim kraju można jeżdzić autem pow 7,5tony DMC :?:
Z góry dzięki.
w kazdym

Post Wysłano: 31 sie 2008, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8261240

Kolega wyżej dobrze odpowiedział, moim zdaniem źle sformułowałeś pytanie.

Post Wysłano: 31 sie 2008, 22:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1147226
Samochód: C360

Przepraszam was koledzy zapomniałem dodać że pytanie tyczy się granicy wieku i chodzi mi o wiek poniżej 21lat jeszcze raz powtórzę, w jakim kraju można prowadzić pojazd pow 7,5DMC nie mając 21lat :?:
Jeszcze raz sorki za moją nie uwagę.

Post Wysłano: 30 maja 2009, 15:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

koledzy chciałbym odświeżyć temat i dowiedzieć się to o co pytal kolega mateusz91, chciałbym sie dowiedzic w jakich krajach mogę jeździć zestawem 40 tonowym nie mając ukończonych 21 lat, głównie chodzi mi o Niemcy, Francja, Holandia, Anglia, Ukraina, Słowacja ,Węgry, Rumunia z góry wielkie dzieki :D

Post Wysłano: 30 maja 2009, 16:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo

Jeśli mam dobre informacje to tylko w Polske jest taki zakaz z wiekiem 21 lat w innych krajach nie ma takiego zakazu

Post Wysłano: 06 cze 2009, 22:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: na baterie

Właśnie i jest to wg mnie najbardziej nienormalny przepis drogowy, czemu to ma służyć żeby młodzi mieli się nacieszyć życiem na dostawczakach ,czy co ,kto ma z tego jakąś korzyść chyba ITD z mandatów hehe,jeśli mi się dobrze zdaje to w Niemczech można jeździć do 7,5t na kat.B ?

Post Wysłano: 08 cze 2009, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Jest taka opcja, że jest w moim pobliżu firma, ktora wyraxnie w ogłoszeniu szuka kierowcy, któremu będa również zlecane "drobne prace" budowlane.

Jeśli więc zatrudnią mnie jako fizyczny to jest jakieś przeciwskazanie? wiadomo, ze do konca przepisu nie obejde ale...

wiadomo jak to jest na budowie... kto tam ma umowe.

pakowalibyście sie w to?

oczywiscie chodzi o pow 7,5 ton, nie mam 21 lat

Post Wysłano: 08 cze 2009, 21:56

Cytuj:
Właśnie i jest to wg mnie najbardziej nienormalny przepis drogowy, czemu to ma służyć żeby młodzi mieli się nacieszyć życiem na dostawczakach ,czy co ,kto ma z tego jakąś korzyść chyba ITD z mandatów hehe,jeśli mi się dobrze zdaje to w Niemczech można jeździć do 7,5t na kat.B ?
Ten przepis ma służyć temu żeby w tym zawodzie było mniej ludzi z "przypadku". Komu zależy to poczeka. Jak czasem widzę niektórych młodych kierowców to wydaje mi się, że granica 21 lat to i tak mało.
Niektórzy z nich nie potrafią osobówką dobrze jeździć a na zestawy się pchają. Uwierz mi, że nie chciałbyś, żeby taki nastoletni koleś zaparkował zestaw w twoim pokoju kiedy ty sobie będziesz smacznie spał. 7,5t na początek to idealny tonaż do nauki na polskie drogi. Naucz się panować nad taką ciężarówką a dopiero potem bierz się za 40 tonowy zestaw.

Post Wysłano: 08 cze 2009, 22:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jumas w dużym stopniu zapewne masz rację, tylko tak jak powtarzam do znudzenia.

Trzeba było nie mącić w przepisach, zrobić już dawno kategorie C i C1, na C 21 lat i po temacie.

Post Wysłano: 08 cze 2009, 22:05

Tym bardziej, że nasza dyskusja i tak nic nie zmieni w kwestii przepisów. :wink:

Post Wysłano: 08 cze 2009, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no właśnie nie do końca, bo ustawodawca zostawił furtkę, z której każdy z osobna próbuje skorzystac, bądź ją naciagnąc.

Nie dziwię się wcale, bo jak coś jest w połowie dozwolone, to każdy chce skorzystac.

Post Wysłano: 08 cze 2009, 22:33

Pytanie tylko ilu zmieści się do tej furtki :wink: bo miejsc tam za dużo nie ma.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 20:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak czasem widzę niektórych młodych kierowców to wydaje mi się, że granica 21 lat to i tak mało.
no pewnie najlepiej sie jeździ po czterdziestce wtedy człowiek ma troche z osła troche z lwa

wiadomo że nie od razu dać 40 ton młodemu napaleńcowi ale niech pojeździłby te pare miesięcy na przyuczeniu za jakieś grosze i wtedy pracodawca wystawiał by opinie że radzi sobie dobrze albo wcale

Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 21:03 przez globetrotterlongline, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 09 cze 2009, 20:56

Cytuj:
no pewnie najlepiej sie jeździ po czterdziestce wtedy człowiek ma troche z osła troche z lwa

wiadomo że nie odrazu dać 40 ton młodemu napaleńcowi ale niech pojeździłby te pare miesięcy na przyuczeniu za jakieś grosze i wtedy pracodawca wystawiał by opinie że radzi sobie dobrze albo wcale
Wszystko ok ale co będzie jeżeli okaże się, że ten ktoś nie radzi sobie wcale ?

Nie mówię wcale, że trzeba czekać do 40. 25 lat wydaje mi się tu idealną granicą ale to tylko moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać :wink:

Post Wysłano: 09 cze 2009, 21:04

Użytkownik

Użytkownik

mam jedno pytanie jak sie ma B+E to można jechać np.sprinterem dmc 3490kg + laweta 2tony bo około tyle on może ciągnąć całość jest już powyżej 3,5t więc czy nie trzeba mieć C+E ? ,co prawda sprinterem takim właśnie 312D można jeździć na B ale z lawetą ? w sumie po to sie robi B+E żeby E obejmowało to co sie ciągnie ,mam racje? mój tata jeździł tak kaczką i sprinterem do Niemiec przez 7 lat , nie miał spotkania z ITD ,a policja polska jak i niemiecka nic przeciwko temu nie miała .Pytam bo myśle o zrobieniu B+E bo szefowi Ducato nie wystarcza i chce kupić przyczepke 2 osiową o DMC od 1 do 2 t

Post Wysłano: 20 cze 2009, 0:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Midlum

Cytuj:
mam jedno pytanie jak sie ma B+E to można jechać np.sprinterem dmc 3490kg + laweta 2tony
Można. Pod jednym warunkiem (patrz na dole posta).
Cytuj:
Art. 88 PRD
(...)
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
(...)
10) kategorii B+E, C+E lub D+E – pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;
Cytuj:
(...) bo około tyle on może ciągnąć (...)
Może ciągnąć dokładnie tyle, ile ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Jak ma wpisane DMC przyczepy 2 tony to może, jak ma 300 kg to tylko 300 :wink:

Szczesliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie
A i D - w planach.

Stażystka w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Bielsku-Białej.
Dział Szkoleń i Kursów oraz Biuro Obsługi Klienta.