Cytuj:
Nie przypadkowo telewizja przyjechała w niedzielę. Wtedy to na bazie jest najwięcej aut załadowanych, a huk agregatów naprawde przyprawia o ból głowy, więc rozumiem rozgoryczenie mieszkańców. Druga sprawa to dojazd do firmy a w zasadzie jego brak!!! Z każdej strony stoi znak 3,5T więc w świetle prawa ciężarówki nie mogą tu jeździć. Ale jeżeli ktoś wyżej wspomniał że teren na którym znajduje się baza jest nieodrolniony, to wszystko wyjaśnia i wszystko wskazuje na to że firma będzie musiała zmienić siedzibę... Ale zanim to się stanie upłynie sporo czasu..
Szukam, patrzę, przeglądam..reportażu w sieci nie widać. Poruszyłeś właśnie wszystkie wątki, które rozkładano na czynniki pierwsze wczorajszego dnia. Głównym powodem "akcji" był hałas agregatów, zbyt duży ruch tych samochodów.. Poruszono także problem utrudniania przejazdu innym użytkownikom tej drogi, co niegdyś doprowadziło do bójki z udziałem kierowców Chartera oraz mieszkańca okolicznych domów. Kolejną kwestią, którą się zajęto było właśnie łamanie przepisów przez kierowców, którzy wjeżdżają pod te wspomniane 3,5 tony. "Wysłannicy" TVN-u obserwowali wcześniej zachowanie kierowców na widok ludzi z kamerą, po czym porównując się do służb kontrolnych wysnuli wniosek, że Ci w ogóle nie zajmują się "charterowcami". Skoro kierowcy boją się kamery, tym bardziej powinni bać się policji(wniosek redaktora). Wspomniano także o gruncie, który rzekomo jest nieodrolniony,a mimo tego firma mieści się w tym miejscu.
Od siebie dodam, że jeżeli firma otrzymała zgodę na urzędowanie w Urszulinie, tam, gdzie mieści się do dzisiaj, żaden zakaz 3,5 tony ich nie obowiązuje! Dojazd i wyjazd z punktu "A" jest możliwy, nawet drogą z ograniczeniem tonażowym. Podam prosty przykład..Stacja paliw-wjazd od drogi krajowej, wyjazd możliwy przez osiedle, na które jak wiadomo zestawem nie wolno wjechać. I co? W przypadku wspomnianego przeze mnie wyjazdu z punktu "A" mogę "złamać" ten przepis, dojeżdżając tą drogą do "mojej" drogi krajowej.. W tym wypadku problemem byłby wjazd na tę stację...To samo tyczy się Charter'a i kierowców dojeżdżających. Będąc na miejscu kierowców, którzy otrzymali te 70 mandatów zwróciłbym się z tym do zarządu firmy, a następnie dalej..
PS
Tego i ja nie widziałem..Reportaż na TVN 24 był znacznie dłuższy, obszerniejszy..
Misiek, czy to nie Twoja Scania jest widoczna pod koniec?
O ile dobrze pamiętam, Ty śmigałeś tą rudą..