Witam Kolegów
Cytuj:
Poszukuje jakiejś dobrej mapy najlepiej takiej dla kierowcy z wysokościami wiaduktów.zakazami tonażowymi co koledzy możecie mi polecić oczywiście chodzi o Europe i dość szczegółowo
Poszukuje jakiejś dobrej mapy najlepiej takiej dla kierowcy z wysokościami wiaduktów.zakazami tonażowymi co koledzy możecie mi polecić oczywiście chodzi o Europe i dość szczegółowo
Obecnie najlepszą Mapą dla ciężarówek jest:
1.
Map & Guide.
- wersje od 10 do 13 - tylko w j.niemieckim ( do wersji 13 jest dostępne spolszczenie w ok. 40%)
- wersja Profesional 2008 - 14 - można instalować w następujących wersjach językowych ( niemiecki, angielski, włoski, holenderski, francuski ),
Pamiętać jednak należy o bardzo ważnej sprawie, należy w opcjach ustawić wszystkie parametry dla auta ciężarowego jakim się jeździ, ponieważ domyślnie wpisane parametry jakie program proponuje to np. wys. 3.80, ciężar 7.5 t, . Zatem mapa przy wytyczaniu trasy poprowadzi nas według tych parametrów.
2. Kolejny program godny polecenia to:
PC Navigator7 lub nowszy PC
Navigator8
Wersja 7 - jest przystosowana dla ciężarówek , natomiast w wersji nowszej 8 należy ustawić profil dla ciężarówki ( opisywana wersja 8 zachowuje się nieciekawie tylko wtedy gdy pochodzi z nielegalnego źródła -pirackiego). W wersji legalnej PC Navigator TRUCK8 (dla ciężarówek) , można używać mapę, łącznie z możliwością wpisania parametrów auta którym się jeździ.
Mogę napisać o tych dwóch mapach, że obie są bardzo dobre, lecz mają zalety oraz wady.
Map & Guide - wadą jest to, że nie ustawia się do kierunku jazdy lecz pokazuje nam pozycję na drodze gdzie w danym momencie jesteśmy.
PC Navigator7(8) - działa jak typowa nawigacja.
Jest jeszcze kilka map, jednak te dwie zasługują na omówienie.
Obecnie mam trochę mało czasu, jednak jestem w trakcie opisywania wszystkich dostępnych map , zarówno na laptopy oraz pockety.
Być może artykuł wraz z opisami oraz zrzutami ekranów wstawię tutaj na Forum, lub umieszcę na jakimś serwerze Witrynkę gdzie zostanie dokładnie to wszystko opisane. Postaram się też umieścić sporo potrzebnych rad z dziedziny informatyki oraz używania komputerów.
Dlaczego o tym piszę?? Bo jest to moje hobby ( informatyka) od 1980 roku, a od czasu jak nawigacje oraz mapy stały się bardzo pomocne oraz popularne ten temat przerabiam na bieżąco, łącznie z testowaniem sprzętu oraz wszelkich map.
Pozdrawiam
wizura