Ostatnio wkońcu się zebrałem i zmierzyłem swr i wyszło mi i na 1 i 40-tym kanale poniżej 1 (wskazówka ledwo się podnosi). Osiągi w takim stanie to 15km bez większego problemu> Czy coś należy zmieniać?
i czy mógłby ktoś mniej więcej opisać wartości swr co w jakich należałoby zmienić.
Ostatnio wkońcu się zebrałem i zmierzyłem swr i wyszło mi i na 1 i 40-tym kanale poniżej 1 (wskazówka ledwo się podnosi). Osiągi w takim stanie to 15km bez większego problemu> Czy coś należy zmieniać?
i czy mógłby ktoś mniej więcej opisać wartości swr co w jakich należałoby zmienić.
OIDP SWR poniżej 1 jest niemożliwe Mas perfekcyjnie zestrojoną instalację, nie szukaj lepiej, bo nie znajdziesz
_________________ Janusz Kastyk Ahoj, przygodo! Przygodo... ahoj? Wiozę się pomału... http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek
Spotkałem się też z sytuacją gdy swr był poniżej 1 a zasięg był skandaliczny, aczkolwiek sprzęt nieporównywalny.
Zasięg nie zależy tylko od zestrojenia instalacji. Zależy także od radia, kabla, anteny i jej umieszczenia. Oraz od paru innych rzeczy, w tym od operatora
_________________ Janusz Kastyk Ahoj, przygodo! Przygodo... ahoj? Wiozę się pomału... http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek
Grzesiek: Poprostu te miarki co się nimi mierzy to syf. Spróboj uzyskać dostep do analizatora antenowego lub reflektometra markowego np. Nissei, Yaesu, Diamond.
GG: 4604681
Ile zapłaciłeś za miarkę? Pewnie to taka najtańsza z alledrogo. Pamiętaj, w większości przypadków wraz z ceną idzie jakość. Taka miarka to pic na wodę fotomontaż. Jak masz dzieci, to im daj, niech się pobawią. Jak nie masz to daj znajomemu co ma dzieci.
_________________ Każda maszyna jest warta tyle ile wart jest człowiek który ją obsługuje!!!
Aha, czyli nawet orientacyjnie nie mogę określić czy jest dobrze na podstawie takiej zabawki. Nie pamiętam ile za to zapłaciłem ale jest to ta podstawowa zabaweczka z przełącznikiem rwd, ffd i skalą do odczytu.
ja za swoj miernik zaplaciłem 40 zł, równiez na allegro, ale narzekać nie mogę. Zestroiłem zestaw sobie i kolegom z pracy i jest jak powinno być Wiadomo, że idealnie zrobić się nie da, ale też nie jestem jakimś, nie wiadomo jakim użytkownikiem CB-Radia, więc nie potrzebuje idealnie zestrojonej anteny. Ważne jest, że ja słysze wszystkich z różnych odległości i inni słyszą mnie. Dla mnie wystarczy
Poprawnie zestrojona antena ma na kanale 19 (20) wynik WFS jak najbardziej zbliżony do 1, a na oczkach skrajnych (1;40) powinno byc minimalnie więcej.
NP:
1 - 1,3
19 - 1,1
40 - 1,3
Życze Wam Koledzy takich wyników.
Co do dokładności miarki SWR, kupiłem niedawno dla próby reflektometr K-PO z pomiarem mocy za 50 zł, i porównałem jego wyniki z Alanem K145 (mam go już bardzo dlugo, dobry sprzęt). Okazało się, że tylko delikatnie zaniża wynik o 0,1 na kazdym pomiarze. Np na Alanie wyszło 1,2 to na K-PO było 1,1. Przy uwzględnieniu takiego marginesu błędu to bardzo dobra miarka.
pozdrawiam i dalekich łączności życze 73
_________________ W wolnych chwilach poprowadzę po Cieszynie i okolicach.
Ale ludzie, o czym Wy w ogóle mówicie. Do zestrojenia anteny CB na samochodzie, nadaje się miarka za 20zł, która spadła komuś z półki i ma krzywą wskazówkę. Nikt z tego strzelał nie będzie, a taki wysoki SWR jaki byłby potrzebny do uszkodzenia radia można osiągnąć tylko w przypadku mechanicznego uszkodzenia anteny, przewodu bądź niepoprawnego montażu. Takie uszkodzenie wykażą nawet badziewne wskaźniki SWR montowane w niektórych radiach.
Nie przesadzałbym też z przekłamaniem jakie rzekomo mają mieć tanie mierniki. Ile mogą się mylić? 10%? 20% (już w tak duże przekłamanie nie wierzę). Nawet jeśli to jakie to ma znaczenie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 36 gości