Witam
Ja dość sporo i w zasadzie ostatnio jedynie budowlanką Scania 8x4 jeżdżę. Samochód jak dla mnie niezniszczalny, mocny i prosty w budowie a co za tym idzie bezawaryjny. Jest to wersja H - rama heavy, silnik 360 KM bez elektroniki (EDC). Moc wystarczająca, spalanie na trasie ok 33l, jeśli pracuje na odcinkach krótszych i w górzystym terenie to do 37l weźmie. Rozstaw osi i rozłożenie mas bardzo dobre - nie ma tendencji do myszkowania w terenie tak jak to mają np. Steyry, przez co zwrotna i dająca możliwość manewrowania w błotnistym terenie.
Samochód nadający się jak najbardziej w teren (kombinacja 8x6, 8x8 oczywiście najlepiej ) i moim zdaniem Scanii budowlanej dorównują jedynie Many oraz Mercedesy. Jeździłem w terenach Rabki - drogi serwisowe oraz boczne dojazdowe o dużych wzniesieniach i zdarzało się że Dafy, Iveca itp gotowały nie wytrzymując warunków, a Many i Scanie jak gdyby nigdy nic
a tutaj pojazd o którym mowa ...
Pozwoliłem sobie przenieść obrazek na inny serwer, tak by się wyświetlał. Wystarczy na niego kliknąć by się powiększył. Serdecznie pozdrawiam, Igor.