Mam zamiar wziąść się za modelarstwo ale nic nigdy nie sklejałem i chciałbym żebyście mi doradzili jaki model jest najłatwiejszy z góry dzięki pozdrawiam
Na początek według mnie wybierz Mana TGA ale go w ofercie nie widze, tego z gotową ramą, bez silnika i reszty. Podobno łatwo też skleja się tego Volviacza Volvo FH12
Nie bierz tylko Renault Magnum 2001 [Italeri 3816]. To był właśnie mój błąd bo mi całkiem nie wyszedł, ale wybór każdy tobie pozostawia
Koledzy tak naprawde to każdą ciężarówkę italeri 1/24 skleja się tak samo łatwo i nie ma tu znaczenia czy rama jest cała, czy silnik jest czy go nie ma, bo jakaż to różnica skleić te pare części więcej. Generalnie o tym czy model jest „ łatwy” czy trudniejszy, świadczą ewentualne błędy konstrukcyjne modelu ( spasowanie elementów itp.) , które trzeba poprawiać we własnym zakresie. Kiedyś sklejałem italeri 1/24 i faktycznie były problemy w starej magnumce np. spasowanie do siebie dwóch podłużnic ramy. W tym przypadku początkującemu model wyszedł by pewnie z krzywą ramą i zawieszeniem ale to był chyba wyjątek italeri 1/24. Pozostałe modele sklejało się dziecinnie prosto . oczywiście nie wchodząc w temat poprawnego malowania bo to już zupełnie co innego.
Mi akurat rama podwozia w magnumce wyszła najlepiej z całego modelu, problemy miałem jak kabine przymocowywałem bo deska rozdzielcza nie pozwalała mi prosto włożyć bocznej części kabiny ponieważ część z "futerałem drzwi"(nie wiedziałem jak to nazwać, to pod szybą z wewnętrzną klamka itp.) nie chciała wejść, tak więc musiałem troche deske upiłować i weszła
Mi akurat rama podwozia w magnumce wyszła najlepiej z całego modelu, problemy miałem jak kabine przymocowywałem bo deska rozdzielcza nie pozwalała mi prosto włożyć bocznej części kabiny ponieważ część z "futerałem drzwi"(nie wiedziałem jak to nazwać, to pod szybą z wewnętrzną klamka itp.) nie chciała wejść, tak więc musiałem troche deske upiłować i weszła
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 17 gości