Cytuj:
Zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych i zdolność do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy jest zupełnie na innym druku i wydaje je również lekarz medycyny pracy po badaniach wstępnych, przed podjęciem pracy. Badania te zostają u pracodawcy.
Dokładnie to te żaświadczenie dajesz pracodawcy, ale gdy się zwalniasz pracodawca ma obowiązek odać tobie orginał tych zaświadczeń i z tym zaświadczeniem jeśli okres ważności nie minoł możesz iść do nowej pracy gdzie dasz te zaświadczenie z poprzedniej pracy
Cytuj:
Kolega Kotex ma rację. Na badanie lekarskie dostajemy skierowanie od pracodawcy. Za każdym razem jak zmieniamy pracodawcę musimy udać się do lekarza. Ja to zrobiłem tak, że gdy zmieniałem pracę (po roku, więc badania ważne jeszcze 4 lata), poszedłem ze skierowaniem do tego samego zakładu opieki zdrowotnej i na podstawie wcześniejszych badań lekarz medycyny pracy wystawił mi nowe zaświadczenie.
Ciekawe ja zmieniałem pracę i dałem z poprzedniej pracy zaświadczenie
Pozatym nie trzeba nigdzie pracować czy się przyjmować do pracy aby zrobić sobie powyższe zaświadczenia