Cytuj:
Panowie robicie z wymiany koła taki problem,przeciez to jest oczywiste, że ma to zrobic kierowca,a jeżeli jest niemożliwe to ewentualnie wezwac pomoc
Dokładnie tak samo uważam...
Widzę nieźle się temacik rozkręcił.
Dla mnie oczywista jest jedna sprawa - jeżeli mamy możliwość odkręcić koło (nie ma z tym np. takich problemów, że wulkanizator troszkę za dużo ustawił na kluczu itp.) to nie robimy z tego wielkiego przedstawienia z serwisem itd., bo po jaką cholerę wydawać tą kasę na serwis - co to chłop panienka jest, że nie może koła zdjąć?
JEŻELI natomiast spawa ma się inaczej - nie możemy odkręcić koła, czy mamy problem z samym zapasem, zawsze można na radiu poprosić o pomoc jakiegoś kolegę po fachu - przecież nie doszło jeszcze do tego, że każdy ma wszystko w dupie, bo on ma nowe i sprawne, więc się niczym nie przejmuje...
No i na koniec, tam gdzie wezwanie serwisu lub "troska policji" jest sprawą oczywistą - na autostradzie, gdy musimy na miejscu naprawić "flaka" to taka usługa jest nieunikniona...
Dla mnie wzywanie serwisu do każdej przebitej opony to robienie z igły, wideł... - kiedyś też wzywało się serwis, gdy na krajowej drodze z zadupia A do zadupia B złapało się gumę? Chyba jednak nie, i jakoś wtedy też szło sobie poradzić z takową usterką... Ja rozumiem, że czasy się zmieniają, ludzie i usługi też, ale na Boga - za chwilę dojdzie do tego, że powstaną służby zdrapujące robaczki z grilla ciężarówki, żeby przypadkiem plastik się nie porysował...
Gdy trzeba - owszem wzywamy serwis, ale gdy wiemy, że taka "naprawa" jak zmiana koła nie jest nam obca i oceniliśmy sytuację w ten sposób, że możemy zabrać się za wymianę, to po co wzywać serwis, za który trzeba zapłacić? Nie chodzi mi tu o jakieś cholerne oszczędności, tylko taki "zdrowy rozsądek", który podpowiada nam, że skoro podjęliśmy się tego zawodu, to podjęliśmy się też problemów z nim związanych, a do takich również należy chyba wymiana koła...
To takie moje skromne zdanie - jeżeli ktoś się z tym nie zgadza - z chęcią poczytam, co widziałby inaczej, ale niech zrobi to "normalnie"...
Pozdrawiam serdecznie!
Szerokości koledzy!