Cytuj:
No Marix poleciałeś chyba z tą wygodą. Może dla osób niskich nie ma przeszkód, ale dla wysokich około 1,8m po całym dniu jazdy tym wynalazkiem włoskiej techniki to całe plecy mnie bolały i miałem dosyć.
To prawda jestem dosyć niski,
195 cm
Także własnie kwestia wygody względem mojego wzrostu jest najwazniejsza. Oczywiście, fotel w ducacie nie jest odpowiednio wyprofilowany do moich pleców, ale nie spotkałem się jeszcze z takim, również z fotelami biurowymi. Wszędzie tam gdzie zagłębienie się kończy, są jeszcze moje plecy
Jednak ogólnie w ducacie jest mi bardzo wygodnie, choć przydałaby się regulacja kierownicy (jest w opcji?). Trochę trzeba pomanerwować ustawieniem fotela i jest ok. Plecy to mnie bolą w starym ducacie (94-) pomimo fotela bardzo miękkiego (ale to własnie szkodzi) W starym Lteku też jest mi mniej wygodnie niż w nowym ducacie.
Choć muszę przyznać, że charakter mojej pracy to dość częste wysiadanie, także może na dłuższą metę w trasie dostrzegłbym wady ducata. Oczywiście mówiąc o komforcie nie da się przemilczeć bardzo sztywnego zawieszenia, jednak ma to swoje zalety. Auto prowadzi się pewnie i przewidywalnie.
Ogólnie o tym aucie mogę się wypowiadać w samych superlatywach i nie spotkało nas nic z przygód, które opisujesz (poza rolkami drzwi przesuwnych). Choć muszę z ręką na sercu przyznać, że była raz taka sytuacja w zimie, że ducato nie zagadało i pojechało lawetą do aso, nie wiem jaka była przyczyna. Jednak na pewno nie była to wina akumulatora.
Co do drzwi przesuwnych..... W pierwszym naszym ducacie problem ten był bardzo irytujący, gdyż drzwi te trzeba było otwierać stopniowo, na kilka razy, żeby rolki sie nie zacinały. Po wymianie problem ustapił.
Drugie ducato nie ma jeszcze miesiąca, ale podejrzewam, że problem się wkrótce obudzi
Śmiać mi się chciało natomiast, gdy pojechałem wczoraj tym autem zastępczym ASO. Tam to drzwi przesuwne prawie wcale się nie otwierały
Także tutaj producent pojechał po całej linii. To się nadaje na akcje serwisową, w końcu to są auta robocze i te drzwi się otwiera często.
Ciekawostką w tych modelach jest to, że można sobie wybrać po której stronie mają być drzwi przesuwne.