Cytuj:
wolfzan czy to jest informacja pewna na 100% że student uczący się zaocznie może ubiegać się o finansowanie kursu na prawo jazdy ewentualnie innych typu przewóz rzeczy itp.
Trochę nie tak: żeby móc zarejestrować się jako bezrobotny, trzeba być bez pracy (to oczywiste) i nie można się uczyć w systemie dziennym (nie wiem jak wieczorowy). Można natomiast uczyć się zaocznie. Nie ma znaczenia czy uczysz się zaocznie, żeby być skierowanym na kurs, tylko czy jesteś bezrobotnym czy nie.
Cytuj:
A jak to wygląda praktycznie zachodzi się i mówi się że chciałbym dostać dofinansowanie na prawko konkretnej kategorii można zarzyczyć sobie konkretny kurs??
Mniej więcej to wygląda tak:
Idziesz do odpowiedniego pokoju/pomieszczenia gdzie zajmują się kursami. Jeżeli uda Ci się trafić na kompetentnego urzędnika/urzędniczkę to już jest połowa sukcesu. Następnie pytasz czy mówisz, że chciałbyś zrobić sobie np. prawo jazdy kat. C. Urzędy Pracy co jakiś czas organizują takie kursy w wybranej szkole jazdy (chyba ta, która wygra przetarg lub coś koło tego) i jak zbierze się jakaś większa grupa chętnych, to wtedy kierują Cię na kurs. Warto spróbować od razu zgłosić chęć na C+E, ale nie wiem czy to przejdzie. Nie wiem jak wygląda sprawa kursu na przewóz rzeczy czy kwalifikacji wstępnej.