Strona 13 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1526 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 mar 2009, 17:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Podsumowując tak na chłopski rozum mając prawo jazdy kat. C, potrzebne badania i kurs na przewóz rzeczy, itp. I nie mając 21 lat.

1. mogę pracować jako kierowca, prowadzić pojazd powyżej 7,5 t dmc np. wozić meble firmy X, samochodem firmy X do osoby która je zamówiła np we Wrocławiu albo w Berlinie. (chodzi mi o tzw. na potrzeby własne).

2.mogę prowadzić pojazd powyżej 7,5 t dmc np. kupując nowy ciągnik z salonu i dostarczając go do firmy Y.

3.mam samochód własny powyżej 7,5 t i np. biorę brata, kolegów, dziewczynę ,namioty, sprzęt do łowienia ryb, każdy bierze po dwie zgrzewy piwska, jedzenie itp. Jedziemy pod namioty na weekend to mogę prowadzić taki pojazd(na myśl przychodzi kurs na przewóz osób, ale spędzam czas z bliskimi prywatnie).
Oczywiście mam do tego przystosowany pojazd tj. miejsca siedzące, oświetlenie kabiny itp.

Czy w tych sytuacjach mogę prowadzić pojazd powyżej 7,5 t dmc nie mając 21 lat ????????

Pozdrawiam

Post Wysłano: 09 mar 2009, 20:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W pierwszym przypadku nie możesz (poczytaj dokładnie wyłączenia z tego artykułu w UoTD.). Natomiast w drugim i trzecim przypadku jak najbardziej tak.

Post Wysłano: 09 mar 2009, 21:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Najprościej tłumacząc przewóz na potrzeby własne np

Pracujesz w masarni która ma swoje auta. Jeździsz nimi po bydło do hodowcy. A następnie rozwozisz towar do sklepów firmowych.

Cały transport musi się zamykać w obrębie jednej firmy

I co najważniejsze nie może być zarobkowy

Post Wysłano: 05 kwie 2009, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3789078

Koledzy a czy ktos wie na 100% jakie sa konsekwencje prowadzenia zestawu pow. 7,5t nie majac ukonczonych 21 lat a posiadajac wszystkie wymagane dokumenty tj badania i kurs???

Post Wysłano: 05 kwie 2009, 20:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Koledzy a czy ktos wie na 100% jakie sa konsekwencje prowadzenia zestawu pow. 7,5t nie majac ukonczonych 21 lat a posiadajac wszystkie wymagane dokumenty tj badania i kurs???

Konsekwencje w jakim przypadku? W przypadku kontroli, czy wypadku?

Post Wysłano: 07 kwie 2009, 17:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3931302

Znajomy rozmawail z BAG-owcem i powiedzial ze w niemczech jesli ma sie auto zarejestrowane na siebie mozna jezdzci spokojnie od 18 natomiast jesli jest sie tylko kierowca to od 20 czyli szybciej niz w polsce ;)

Post Wysłano: 07 kwie 2009, 19:50

Użytkownik

Użytkownik

Pazdz chodzi mi o kontrole.

Post Wysłano: 08 kwie 2009, 0:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pazdz chodzi mi o kontrole.

Podejrzewam, że na kontroli skończyłaby się dalsza jazda. Mandat chyba 300 zł i zapewne 100% kontrola w firmie transportowej.

Post Wysłano: 08 kwie 2009, 12:52

Użytkownik

Użytkownik

ok Dzieki

Post Wysłano: 31 maja 2009, 20:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: na baterie

czyli jeśli mam 19 lat kat.c moge np.sprowadzić z niemiec do komisu np.volvo fh12 jadąc na pusto? jeżeli samochód jest na tablicach celnych(czerwonych)

Post Wysłano: 01 cze 2009, 17:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10095414

Mam, pytanie bo teraz sie pogubiłem:
czy mając 25 lat i prawko C+E moge smigać wozem o dmc powyżej 24 T (czyt. ciężarówką z naczepą) :?: :?: :?: , mam nadzieję że tak bo to by popsuło moje plany 8), czy muszę odczekać 3 lata, żeby jeżdzić? A może te 3 lata liczą sie od 18 do 21 lat?

E - jest
D - jest
kurs na przewóz rzeczy jest buahaha :P

Post Wysłano: 01 cze 2009, 17:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Mam, pytanie bo teraz sie pogubiłem:
czy mając 25 lat i prawko C+E moge smigać wozem o dmc powyżej 24 T (czyt. ciężarówką z naczepą) :?: :?: :?: , mam nadzieję że tak bo to by popsuło moje plany 8), czy muszę odczekać 3 lata, żeby jeżdzić? A może te 3 lata liczą sie od 18 do 21 lat?
Mając C+E (pomijam kurs na przewóz rzeczy) i 21 lat możesz jeździć z naczepą, bez względu na to, czy zestaw ma DMC 7,5t czy 40 ton.

Post Wysłano: 01 cze 2009, 22:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2350902
Samochód: Golf II

Witam! A mam pytanie co do wywrotek, jeśli jeżdżę wywrotką w firmie np. przy budowie dróg to jest to transport drogowy czy na potrzeby własne:?:

Post Wysłano: 25 cze 2009, 10:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3507083

czy będzie to traktowane jako transport własny jeśli moja praca będzie polegała na odbieraniu od prywatnych klientów (w tym innych firm zgłaszających się) odpadów biologicznych i dowożeniu ich do firmy w której będę zatrudniony celem ich utylizacji ?

Post Wysłano: 07 lip 2009, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6878682
Samochód: Audi

Cytuj:
czy będzie to traktowane jako transport własny jeśli moja praca będzie polegała na odbieraniu od prywatnych klientów (w tym innych firm zgłaszających się) odpadów biologicznych i dowożeniu ich do firmy w której będę zatrudniony celem ich utylizacji ?

Co prawda dopiero robię kat. C ale "przewaliłem" temat od dechy do dechy słowo po słowie i mogę stwierdzić że to nie jest transport własny. Tak nawiasem cały ten temat można zamknąć w jednej stronie a nie w 13 no ale jak się przeczyta całość to nikt nie może mieć wątpliwości co do wieku i przepisów z tym związanych.... no chyba że psychotestów nie przeszedł - to może mieć

Post Wysłano: 30 lip 2009, 20:53

Rozwiązaniem całego problemu może być własna działalność gospodarcza bo kierowca nie jest zatrudniony na podstawie umowy ale świadczy tylko usługi wystawiając rachunek. Nie jest zatrudniony w charakterze kierowcy.

Post Wysłano: 31 lip 2009, 20:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Rozwiązaniem całego problemu może być własna działalność gospodarcza bo kierowca nie jest zatrudniony na podstawie umowy ale świadczy tylko usługi wystawiając rachunek. Nie jest zatrudniony w charakterze kierowcy.
ale do cholery jest kierowca jeżeli prowadzi ten pojazd. tu nie ma mowy jak kto jest zatrudniony.
rozchodzi sie kto moze prowadzic

Post Wysłano: 31 lip 2009, 21:06

Cytuj:
ale do cholery jest kierowca jeżeli prowadzi ten pojazd. tu nie ma mowy jak kto jest zatrudniony.
rozchodzi sie kto moze prowadzic
Nie może być zatrudniony na stanowisku kierowcy. Pracując na własnej działalności, jesteś zatrudniony przez samego siebie, na jakim stanowisku chcesz. Trzeba się trochę wczytać w ustawę i mieć trochę pojęcia o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Rozpracowałem to pod pewnym kątem ale nie mam narazie czasu aby to przedstawić na forum. Być może pod koniec sierpnia walnę malutki schemacik i trochę wyjaśnię co mam na myśli :]

Post Wysłano: 31 lip 2009, 21:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mnie juz temat nie dotyczy :) wyjezdziłem sie z duszą na ramieniu :P

tylko chodzi o to kto prowadzi pojazd, czy to jest własciciel, pracownik(obojętne czy ma umowe o prace czy zlecenie czy o dzieło jakie odstawi :D ), sprzątaczka czy śpiewak z uprawnieniami spawacza.
nie znam dokładnie przepisów prawa pracy, tj kto kogo zatrudnia i jak to jest jeżeli prowadzisz działalnosc, ale jak by to nie wygladało od strony prawnej to tak czy owak prowadzisz pojazd.

ps. ja miałem kolizje prowadzac 4 osiówke, firma transportowa, lat 19 i pół(prawko 3 tyg). przyjechała policja, wzięła prawko, oddała po 5 minutach i wszystko OK. drugi kierowca stwierdził ze to on ponosi wine za zdarzenie. nikt nie pomyslał o zadnym wieku... no ale nie kazdy musi miec takie szczescie.

rozumiem większośc piszących w tym temacie bo sam miałem ten problem.
ale nawet jezeli by tak było:
w wieku 19 lub 20 lat, najczęściej chodząc jeszcze do jakiejś szkoły(tj kształcąc sie), pozostając na utrzymaniu rodziców, w większości nie znając bardzo szeroko pojetych przepisów i zasad dotyczących prowadzenia działalności wręcz niemożliwym staje się załozyc własna działalność żeby rok wcześniej zacząć jeździć.
tym bardziej ze jak juz zaczynajac od 18 lat zrobimy do 20 (czyli w dwa latka )kat B C E + inne kursy/badania/karty (prosze sobie mniej wiecej zsumowac) jesteśmy spłukani
do tego musi sie znaleźć chętny (własciciel zestawu)który was wysłucha i da sie przekonac ze to jest legalne...
kwestie doświadczenia pomijam bo ktoś kto ma 21 lat i zero doswiadczenia (pow 12t) juz ma swego rodzaju niedogodność w znalezieniu pracy jako kierowca CE a tu by doszedł jeszcze jeden niepotrzebny szkopuł

Post Wysłano: 04 sie 2009, 16:45
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

A jak jest w Dani i Norwegi z tymi wymaganiami wiekowymi też od 21 lat można prowadzić zestaw 40 tonowy ... ?

Strona 13 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1526 Następna