Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Koledzy piszę tu z prośbą aby ktoś kompetentny lub posiadający jakąkolwiek wiedze na zadany mi temat mógł mi udzielić odpowiedzi.
Dokładnie chodzi o to że zastanawiam się nad powrotem do Polski po 5ciu latach nieobecności, przebywając w Irlandii zrobiłem w 2007 roku irlandzkie prawo jazdy kategorii C+E i teraz po powrocie do Polski nie wiem jakie zasady będą mnie obowiązywały na temat kursu dokształcającego, mianowicie czy jako posiadacz prawo jazdy unijnego będę mógł odbyć kurs na dotychczasowych zasadach czy też zostanę potraktowany jako kierowca świeżo po odbiorze prawka i będę musiał przejść szkolenie na nowych zasadach.
Co do tematu to dodam jeszcze że przed przybyciem do Irlandii nie miałem polskiego świadectwa kwalifikacji ani też nie odbywałem kursu dokształcającego.
Z góry dzięki za wszelkie informaacje na ten temat :D

Raczej będziesz musiał wymienić prawo jazdy na polskie więc potrzebny będzie Ci kurs na przewóz rzeczy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki kolego za odpowiedz, to że prawko będe musiał wymienić to wiem, tylko chodzi mi właśnie o kurs na przewóz rzeczy, czy bede mógł go zrobić na dotychczasowych zasadach czy już na nowych jeżeli się ktoś oreintuje to proszę o odpowiedz :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Skoro uprawnienia uzyskałeś przed wejściem kwalifikacji występnej to po wymienia prawa jazdy data uzyskania sie nie zmieni a co za tym idzie nie będziesz musiał przechodzić kwalifikacji

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To też taką nadzieje miałem kolego, dzięki za odpowiedz :wink:

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault Master

Jeżeli przy kategorii C na irlandzkim PJ masz numer 101 to niestety nie uznają Ci tej kategorii w Polsce, ponieważ kody od 100 w górę obowiązują tylko na terenie kraju w którym zostało wydane prawo jazdy. Niestety mam ten problem i najprawdopodobniej stracę kategorie C uzyskaną w Irlandii. Pzdr

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Radzę szybko się dowiedzieć. Jeżeli nie przepiszą kategorii "C" to może uda się jeszcze do 10 września zdać egzamin w zakresie tej kategorii i zrobić na spokojnie kurs na stałych zasadach.

Użytkownik

Użytkownik

Witam posiadam irlandzkie prawo jazdy kat C w ktorym wpisany jest kod 101, ktory wedlug urzednikow nie podlega wymianie. Pytanie mam do osob ktore spotkaly sie z takim przypadkiem jak sprawa dla was sie zakonczyla czy zostalo wymienione i co ewentualnie trzeba zrobic do kogo sie udac zeby sprawa zakonczyla si pomyslnie.. z gory dzieki

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Master

Witam. Miałem ten sam problem. Zrobiłem kategorie C w Irlandii, obok tej kategorii napisali kod 101. Sprawa skończyła się tak że od nowa robiłem cały kurs w Polsce plus oczywiście egzamin. Rozmowy z naczelniczką wydziału komunikacji, dyrektorem Wordu nic nie dały. Pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

no to ciekawe to co napisałeś bo dzwoniłem do ministerstwa infrastruktury i tam mi powiedzieli ze z takim przypadkiem sie juz spotkali i ten problem zostal rozwiazany pomyslnie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]