Drodzy forumowicze mam 2 strofujące mnie pytania, czytalem caly watek ale nie moge wywnioskowac jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania;
1) Czy pauza ponizej 15 minut jest wliczana do pauzy? Z tego co wyczytalem to nie, gdyz musiala by miec conajmniej 15 minut, ale do czego przypisac np pauze ( samochód stoi w miejscu ) trwającą np 13 minut ? Czy jadąc np 1h... stojąc 13 minut i jadąc nastepnie znowu 1 h mam wtedy czasu JAZDY 2h 13minut , czy tylko 2h ( poprostu czy ten postój 13 minutowy jest wliczany do jazdy poniewaz nie trwa conajmniej 15 minut ) ??
To bardzo wazne dla mnie gdyz prowadze wywrotke i mam czesto sytuacje ze stoję gdzies a to 10 minut, a to 12 i niewiem wtedy jak liczyc sobie czas jazdy.
2) Pytanie rozwniez bardzo istotne dla mnie. Otóz zawsze po skonczeniu pracy gdy odstawie auto na baze wyciagam tarczkę, zakanczam ją i na odwrocie recznie wprowadzam pauze ( np. koncze prace o godz 16.00. więc od godz 16.00 go godz 24.00 na rewersie tarczki wykreslam w miejscu do tego wyznaczonym stan pauzy ) Nastepnego dnia na nowej tarcze od godz 00.00 do godz np 8.00 bo wtedy zazwyczaj zaczynam prace rozniez wykreslam na rewersie pauze na nastepnie wsadzam to tacho.. do tego momentu wszystko jest dla mnie jasne...
Jednak zdarzają dni w których wogole nie pracują i np. PON pracowalem (wyjmuje tacho po pracy ). WT pracowalem ( robie z tacho to samo ) , w SRODĘ nie pracowalem, w CZW przychodze rano do pracy i w drogę.
I tu pytanie czy nieprowadzac samochodu w środę, wystarczy mi również ręczniewyrysowana pauza na odwrocie tarczki wtorkowej od godz 16.00 do 24.00 i na tarczce srodowej od godziny 00.00 do godz 24.00 ??? Czy moze na ten jeden dzien (środa) potrzebuje juz zaswiadczenie o nieprowadzeniu od mojego pracodawcy ???
Pozdrawiam